Helâl Kazanç ve Dünya Malı - Ramazan Karaca
SON DAKİKA

Helâl Kazanç ve Dünya Malı


Geçtiğimiz Cuma Hutbesinin konusu “Helal Kazanç ve Alın Teri” üzerineydi. Sevdiğim bir kardeşim var; bu başlığı görünce yine “Abi bunları yazdığında fazla okuyan olmaz, yaz bakalım siyasi kulisleri nasıl tıklanır ya da okunur, gör” diyecek ama biz yine bu doğrultuda yazmaya devam edeceğiz. Çünkü hayatın gerçeği bu: onlar yalan dünyanın zırvalıkları…
Başlığın bir başka söylenişi de “Hak edilmiş kazanç” olarak ifade edilebilir. Bunun için de alın teri yani emek gerekiyor. İşte böyle kazançlar helal oluyor. Bu da hutbede şöyle anlatılıyor; bir kez daha tekrarlamak da fayda var:
“Helal kazanç; el emeği ve göz nuruyla elde edilen nimetin “en hayırlı lokma” olduğunu idrak etmektir. Ölçüyü ve tartıyı eksiksiz yapmak, söz ve davranışlarda dürüst davranmaktır. Helal kazanç, işinin hakkını vermek, işçinin hakkını alın teri kurumadan ödemektir. Kul ve kamu hakkına riayet ederek kazancı ve ömrü bereketlendirmektir. 
 Helal kazanç, maddi yönden yükselirken, manevi olarak tükenmemektir. Hırs ve tamahın esiri olmamak, boynunda hiçbir kulun vebalini taşımamaktır. Helal kazanç, yalan, hile ve aldatmadan kaçınmak, haram lokmayı, mideyi yakıp kavuran bir kor gibi görmektir.
Ne acıdır ki modern zamanlar iş ve ticaret ahlakını da olumsuz etkiliyor. Dürüst, güvenilir, helal-haram hassasiyeti olan, işinin ve işçinin hakkını gözetenlerin sayısı elbette çoğunlukta. Ancak bunun yanında sadece maddiyat odaklı düşünenlerin, daha fazla kazanmayı hayatın gayesi sananların sayısı da artıyor. Çalışma ve ticaretin de bir imtihan, işini layıkıyla yapmanın da bir ibadet olduğu bazen göz ardı ediliyor. “
Hutbe bu şekilde devam ediyor ve “Hayatımızın her alanında olduğu gibi iş ve ticaret hayatımızı da doğruluk ve dürüstlük üzerine inşa edelim. Allah’ın koyduğu helal-haram sınırlarını hakkıyla koruyalım. Helalinden kazanalım, helalinden üretelim, helalinden yiyelim ve helalinden harcayalım. Geçici dünya malını, kalıcı ahiret saadetine tercih etmeyelim” diye sona eriyor. 
Bu konuda atılan bir adım daha var ki onu da belirtmeden geçemeyeceğim. Balıkesir Ticaret Odası da bu anlamda “Ticarette Helal Belgelendirmenin Önemi ve Güncel Gelişmeler” konulu bir bilgilendirme semineri düzenledi.
Balıkesir Ticaret Odasının ev sahipliğinde 29 Eylül 2022 Perşembe günü saat 14:00 de Meclis salonunda gerçekleşecek seminere bütün üyeler davet edildi. Teşvik edici ve yararlı olacağı inancıyla ben de bu yazıma almak istedim.
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
27Şub

BALIKESİR’İ SEVİYORSAK…

19Şub

Hızlı Tren Gelmez mi Ola !!!

12Şub

Seçimleri Kim Kazanamaz!!?

06Şub

6 Şubat, Deprem ve Balıkesir

18Ara

Futboldaki Kaos