Akın: 'Bayram Döneminde Bilet Fiyatını Düşürmek İçin Önlem Alınmalı'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın bayram döneminde otobüs bilet maliyetlerini düşürülmesi için çağrı yaptı.

PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; bayram döneminde otobüs bilet maliyetlerini düşürülmesi için çağrı yaptı. CHP’li Akın, “Bayramda torunlar dedelerine, ninelerine; emekliler evlatlarına nasıl kavuşacak? Vatandaşımız Ramazan bayramını farklı şehirlerdeki yakınlarıyla, sevdikleriyle birlikte geçirmek kucaklaşmak istiyor. Emekli vatandaşlarımız farklı kentteki torununu görmek istese 1100 lira olan ikramiye ile yolculuğa bile çıkamıyor. Bayram döneminde otobüs firmalarının kullandığı akaryakıttaki ÖTV ve KDV düşürülmeli. Bilet ücretinde yer alan KDV oranı da indirilmelidir. Otobüslerin zorunlu olarak geçtiği ücretli otoyol ve köprülerde de bayram döneminde ya indirim yapılmalı ya da bedava olmalı. Böylece zaten her gün hayat pahalılığı altında ezilen vatandaşımız hiç olmazsa bayram döneminde sevdiklerinin yanına daha rahat gidip, gelebilir” değerlendirmesinde bulundu.  

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 13 milyon 644 bin 30 emeklinin Ramazan Bayramında alacağı bayram ikramiyesinin en az asgari ücret kadar olması gerektiğini söyledi. Nüfusa göre en fazla emeklinin yaşadığı illerden 4’üncü sırada yer alan Balıkesir’de emekli vatandaşların hayat pahalılığı yüzünden torunlarına vereceği bayram harçlıklarını, hediyelerini bile almakta zorlandığını vurgulayan Ahmet Akın, giderek büyüyen ekonomik buhranın vatandaşların bayramda sevdikleriyle kavuşmasını da engellediğine dikkat çekti. CHP’li Akın; Ramazan ayını hayat pahalılığının gölgesinde geçiren vatandaşların bayramda bir araya gelmek için bütçelerinden çok büyük bir kısmını yol masrafı olarak kullanmak zorunda kaldığını ifade etti. 

Akın: 'Bayram Döneminde Bilet Fiyatını Düşürmek İçin Önlem Alınmalı'

OTOBÜS BİLET FİYATLARI EN AZ İKİ KAT ARTTI
CHP’li Akın; farklı şehirlerde yaşayan yakınlarıyla bir araya gelmek isteyen vatandaşların son bir yılda ikiye katlanan bilet fiyatlarıyla mağdur olduğunu kaydetti. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:
“Otobüs biletlerinde yaşanan artış artık vatandaşı yolculuk yaparken iki kez düşünmesine neden olacak boyuta yükseldi. Geçen yıl 200 lira civarında olan İstanbul-Sivas otobüs bileti fiyatı şimdi yaklaşık 450 lira ile 500 lira arasında değişiyor. Nisan 2022 tarihinde 220 lira tutarında olan İstanbul Adana otobüs bileti fiyatı da 400 lira ile 450 lira arasına yükseldi. Geçen yıl 300 lira civarında olan İstanbul Diyarbakır otobüs bilet fiyatı da 600 liraya yükseldi.”

ZAMLARDAN SONRA OTOMOBİLLE GİTMEK DE SERVET
CHP’li Akın; şehirlerarası yolculuğu otobüs yerine kendi otomobiliyle yapan vatandaşların da bir yılda yaşanan fiyat artışları nedeniyle neredeyse bir servet ödemek zorunda kaldığını ifade etti. Akaryakıtın son bir yılda 3 kat artması nedeniyle otomobille yolculuğun da artık lüks olduğunu belirten CHP’li Akın, “Bir yıl önce 7 lira olan benzin 20 liraya dayanırken; 6,5 lira olan motorin ise 22 lirayı geçti. Ülkemizde tercih edilen dizel araçların deposu eskiden 300 liraya dolarken, şimdi 1100 liraya doluyor” değerlendirmesinde bulundu. 

OTOBÜSLERİN VERGİ YÜKÜ VE YOL ÜCRETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ 
CHP’li Akın, hayat pahalılığı nedeniyle zaten zor günler geçiren vatandaşların hiç olmazsa Ramazan bayramı dolayısıyla sevdiklerine daha rahat ulaşması için bayram döneminde bilet fiyatlarını düşürecek önerilerde bulundu. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:
“Ulaşım temel bir haktır. Vatandaşımız Ramazan bayramını farklı şehirlerdeki yakınlarıyla birlikte geçirmek istiyor. Ancak dört kişilik bir ailenin uzak bir şehirdeki akrabalarına gitmesi ve dönmesi neredeyse bir asgari ücrete denk geliyor. Emekli vatandaşlarımız farklı kentteki torununu görmek istese 1100 lira olan ikramiye ile yolculuğa bile çıkamıyor. Ancak iktidar isterse otobüs bileti fiyatlarını aşağı çekmek için maliyetlerin düşürülmesine yönelik bazı önlemler alabilir. Vatandaşımız Ramazan bayramını farklı şehirlerdeki yakınlarıyla birlikte geçirmek istiyor. Bayram döneminde otobüs firmalarının kullandığı akaryakıttaki ÖTV ve KDV düşürülmeli. Bilet ücretinde yer alan KDV oranı da indirilmelidir. Otobüslerin zorunlu olarak geçtiği ücretli otoyol ve köprülerde de bayram döneminde ya indirim yapılmalı ya da bedava olmalı. Böylece zaten her gün hayat pahalılığı altında ezilen vatandaşımız hiç olmazsa bayram döneminde sevdiklerinin yanına daha rahat gidip, gelebilir.”
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN