Aysun Aykan:'Fay Hatlarına Bina Yapılmamalı!'
Balıkesir-Susurluk'ta düzenlenen Deprem Sempozyumunda konuşan Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan Büyük Marmara Depremi için Risk Yönetimi Planı Yapılmalı! Beklenen Marmara depreminin ülkemizde büyük yıkım yaratacağını ve zararı en aza indirmek için afet öncesi risk yönetiminin doğru yapılması gerektiğini vurguladı.
Balıkesir/ Susurlukta Deprem sempozyumu düzenlendi; Moderatörlüğünü Prof. Dr. Abdullah Soykan'ın yaptığı sempozyuma; Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan ve Prof. Dr. İbrahim Türkmen konuşmacı olarak katıldı.
Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan; “Beklenen Marmara Depremi, Marmara Denizi'ne kıyısı olan tüm illeri etkileyecek!
Türkiye deprem ülkesidir; Dünyanın en aktif tektonik kuşaklarından olan Alp-Himalaya Deprem kuşağı üzerinde bulunuyor; bu yüzden zaman zaman deprem haberlerini duymamız çok normal. Ülkemizde 24 kentimizin, 110 ilçemizin, 500'ü aşkın mahalle, 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üreten fay zonları üzerinde yer aldığı bilinmektedir. Bu fayların sakınım bandı üzerinde 100.000'e yakın bina bulunduğu ve bir milyona yakın insanımızın da bu binalarda yaşadığı düşünüldüğünde, ülkemiz ve ülke insanımızın karşı karşıya kaldığı risklerin ne derece büyük olduğu, yaşadığımız son depremle gözler önüne serilmektedir.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçesi merkezli Mw=7.7 ve Mw=7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremler ile Türkiye, çok büyük felaket yaşadı. Bu depremler Kahramanmaraş başta olmak üzere 11 kentimizi yerle bir etti. Son 100 yıldaki en büyük depremi yaşadık ve maalesef oldukça büyük bir hasar yarattı. 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri'nden ders almamız gerekiyor. Çünkü böyle büyük depremler ülkemizde yine olacak. Dolayısıyla bu depremden ders çıkarırsak belki risk yönetimini daha iyi yapabiliriz.
'BALIKESİR'DE DEPREM ÜRETECEK 20 FAY ZONU VAR!
Balıkesir bölgesinin deprem tehlikesinin, deprem aktivitesi oldukça yüksek bir bölge olduğuna işaret eden Aykan; Balıkesir İl ve İlçeleri Dünyanın sismik yönden en aktif faylarından biri olan Kuzey Anadolu Fayının güney koluna ait fay segmentleri üzerinde konumlanmıştır. Bu nedenle Tarihsel/aletsel dönemlerde kentin birçok depremde yıkıldığı can ve mal kayıplarının yaşandığı bilinmektedir. MTA'nın 2012 yılında yayınladığı diri fay haritasında; Balıkesir İl ve ilçelerindeki yerleşim birimlerinden geçen birçok diri fay vardır.
Balıkesir ve ilçelerini etkileyecek yaklaşık 20 fay segmenti bulunmaktadır ve bunların çoğu 7 ve 7.2 büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahiptir. Tarihsel ve Aletsel Dönemlerde meydana gelen can ve ekonomik kayıplara neden olan depremlere baktığımız zaman, Balıkesir'in Deprem Tehlikesinin Yüksek olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim.
Marmara Denizi içinden geçen Kuzey Anadolu Fayının kuzey kolundaki deprem dağılımları ise en son depremlerin 1509 ve 1766 yılında gerçekleştiğini, 200–250 yıllık dönüş periyotları olduğu düşünüldüğünde bu alanın bir sismik boşluk olduğu yani kırılma zamanı geldiğini göstermektedir; Her an beklediğimiz Büyük Marmara Depremi meydana gelebilir! Yapılan çalışmalara göre Marmara Denizi'nde mutlaka 7'nin üzerinde maksimum 7.6 büyüklükte bir deprem olabilir, Burada olacak büyük bir depremden, Marmara Denizi'ne kıyısı olan tüm iller; İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ ağır bir şekilde etkilenecektir; Bu yüzden gerekli tedbirlerin biran önce alınması ve eksiklerin tamamlanması gerekiyor; Deprem öncesi risk yönetiminin doğru yapılması gerekiyor!
Kentsel Dönüşüm çalışmalarına hız vermemiz gerekiyor!
Riskli binalar tespit edilmeli, güçlendirilmeli ya da kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilmelidir! Fay hattı üzerine bina yapılmamalı! dedi.