Balıkesir'de Çöp Dağları Tarihe Karıştı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, 15 ilçede tespit edilen 41 vahşi depolama alanından 22'sinin rehabilitasyonunu gerçekleştirdi.

22 VAHŞİ DEPOLAMA ALANININ ISLAHI YAPILDI

Balıkesir'de hayata geçirdiği çevre yatırımlarıyla, çöpü sorun olmaktan çıkarıp ekonomik bir değere dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, şehirdeki vahşi depolamaya da son veriyor. İnşa ettiği katı atık aktarma istasyonlarıyla ilçelerde topladığı atıkları kontrollü depolama sahasına taşıyarak ayrıştıran Büyükşehir, bu atıklardan elektrik üretiyor. Balıkesir'i daha yaşanabilir bir şehir haline getirmeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, 15 ilçede tespit edilen 41 vahşi depolama alanından 22'sinin rehabilitasyonunu yaptı.

2 MİLYON 601 BİN 290 METREKÜP ATIK ISLAH EDİLDİ
2019 yılından bu yana 2 milyon 601 bin 290 metreküp atığın ıslahını gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, şehirde bulunan vahşi depolama alanlarının yüzde 77,2'sinin ıslahını yaparak doğaya kazandırdı. Toplam hacmi 610 bin 116 metreküp olan, 18 adet vahşi depolama alanında ise çalışmalar sürüyor. Söz konusu yüzde 18,1'lik kısımdaki ıslah ve rehabilitenin 2023 yılında tamamlanması planlanıyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte toplam 3 milyon 370 bin 656 metreküp atık ıslah edilmiş olacak. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'na bağlı ekipler, zaman zaman yangın çıkan Edremit'teki çöp alanında ıslah çalışmalarına geçtiğimiz hafta başladı.

İLÇELERİN ÇÖPÜ TAŞINIYOR
Artık doğada yapılan vahşi depolama yerine ilçelerden toplanan atıklar, Büyükşehir tarafından inşa edilen katı atık aktarma istasyonları vasıtasıyla bertaraf tesisine taşınıyor. Burada önce ayrıştırılan atıklar düzenli depolanarak ortaya çıkan metan gazından elektrik üretiliyor. Üretilen elektrik enerjisi ile hem kent ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlanıyor. Büyükşehir ayrıca metan gazına sebep olan vahşi depolama alanlarını ortadan kaldırarak olası patlamaların da önüne geçiyor.

EKOLOJİK VE EKONOMİK DÖNGÜYE KATKI
İnşa ettiği aktarma istasyonları vasıtası ile taşıma işi yapan araç sayısını azaltarak trafik yükünü en aza indiren Büyükşehir böylelikle motorlu taşıtlardan kaynaklanan emisyonları da azaltmış oluyor. Islah ve rehabilitasyon çalışmalarıyla gerek ekolojik gerekse ekonomik döngüye katkı sağlayan Büyükşehir ayrıca on yıllardır oluşan toprak tahribatının yanı sıra görüntü kirliliğinin de önüne geçiyor.

İNSANA DOĞAYA DOST ŞEHİR
Büyükşehir Belediyesi'nin insan ve doğaya saygılı bir yönetim anlayışla proje ve yatırımlarını sürdürdüğünü ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Yaptığımız her işin temelinde doğa var, insan var. Hepimiz güzel ve sağlıklı bir şehirde yaşamak istiyoruz. Bunu sağlamakta Büyükşehir olarak öncelikli görevlerimizden bir tanesi. Bu nedenle şehrin çöpünü sorun olmaktan çıkarmak için gayret ediyoruz. Önemli ölçüde ilerleme sağladık, on yılların sorunu olan vahşi depolamayı bitirmek üzereyiz. 15 ilçede tespit ettiğimiz 41 vahşi depolama alanından 22'sinin rehabilitasyonunu yaptık. Çalışmaların yüzde 77,2'sini tamamladık. Ayrıca ilçelerin çöpünü Büyükşehir Belediyesi olarak inşa ettiğimiz aktarma istasyonlarıyla düzenli depolama alanına taşıyarak bunlardan elektrik üretiyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme