Dr. Keskin: 'Aile Hekimliği Yeni yönetmeliği ile akılcı ilaç kullanımı teşvik edilmektedir.'
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 1 Kasım'da yürürlüğe giren yeni Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dr. Keskin: 'Yeni yönetmelikte yer alan düzenlemelerle aile hekimlerimizin akılcı ilaç kullanımı teşvik edilmektedir' dedi.
İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin açıklamasında şu bilgileri verdi:
“Yeni aile hekimliği yönetmeliği ile birlikte birinci basamak sağlık hizmetlerinin koruyucu ve önleyici yönü geliştirilmekte, sağlık hizmetleri sistemi içerisinde aile hekimliğinin daha işlevsel hale getirilmesi planlanmaktadır. Bu çalışma ile eş zamanlı olarak hem sağlık çalışanlarımızın hem de sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızın memnuniyeti amaçlanmakta ve daha nitelikli hizmet sunulması hedeflenmektedir.
Yeni düzenlemeyle her bir aile hekimine kayıtlı kişi sayısı 4 binden 3 bin 500'e düşürülecektir. Dolayısıyla hekim başına düşen hasta sayısı azalacak; vatandaşlarımıza aile hekimliklerince ayrılan süre artacak, kronik hastalık ve kanserlere yönelik tarama ve izlemlerin etkin yapılması teşvik edilecektir. Burada hekim-hasta ilişkisini güçlendiren ve vatandaşlarımıza kaliteli hizmet sunan bir uygulama hayata geçirilecektir.
Yeni yönetmelikle vatandaşlarımızın seçtikleri aile hekimlerine yılda en az iki kez başvurmaları ile sağlığa eriştiği ilk kapının, aile hekimi olmasını ve aile hekimlerimizin sağlığın nabzını tutmasını bekliyoruz. Böylelikle sağlık sistemi üzerindeki yükün doğru şekilde dağıtılması hedeflenmektedir.
Yönetmelikteki değişiklikler ile anne ve çocuklara yönelik koruyucu sağlık hizmetleri daha etkin bir şekilde sunulacaktır. Doğum öncesi ve doğum sonrası dönemlerde gebe-lohusa izlemleri, bebek-çocuk izlemleri, aşılama programı, okul sağlığı izlemleri, evlilik taramaları, kronik hastalık tarama ve izlemleri ile kişi hayatı boyunca aile hekimi tarafından takip edilecek, koruyucu sağlık hizmetlerinden sürekli, kolay ve ulaşılabilir şekilde sağlık hizmet alması sağlanacaktır.
Aile hekimliği sistemini, daha etkin ve verimli hale getirmenin bir yolu da akılcı ilaç kullanımından geçmektedir. Çünkü Türkiye'de bin kişiye düşen günlük antibiyotik kullanım miktarı, OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) ortalamasından 2,5 kat daha yüksektir. Gereksiz antibiyotik ve ilaç kullanımı, küresel bir sağlık sorunu haline gelmiştir.
Yeni yönetmelik, aile hekimlerinin tanı ve tedavisine asla müdahale etmemekte; ilaç yazma özgürlüğünü de ortadan kaldırmamaktadır. Burada asıl amaç, akılcı ilaç uygulamalarının teşvik edilmesi olup aile hekimlerimiz ilaçlarını istedikleri gibi yazabilmektedir. Bu noktada yeni yönetmelikte yer alan düzenlemelerle aile hekimlerimizin akılcı ilaç kullanımı teşvik edilmektedir.
Yönetmelikteki yeni değişiklikler ile toplumun hastalık yüküne göre hizmet planlaması yapılacaktır. Özellikle kronik hastaların ve 65 yaş üstü hastaların etkin takibi ile hastalık yükünün azaltılması ve halk sağlığının korunması amaçlanmaktadır. Ülkemizin daha sağlıklı bir geleceğe ulaşabilmesi için vatandaşlarımızın aile sağlığı merkezlerinde tarama ve muayenelerini yaptırmaları ve aile hekimlerinin önerdiği sağlıklı yaşam tavsiyelerine uymaları büyük önem arz etmektedir.
Aile hekimlerimiz ve vatandaşlarımız için son derece samimi ve yapıcı bir tutumla çıkartılan bu yönetmeliğin sahadaki uygulamasını da aynı hassasiyetle takip edeceğiz. Aile Hekimliği Sistemi temelinde Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerini değere odaklanarak dönüştürmeye ve güçlendirmeye devam edeceğiz.”