'Ege Bölgesi Yeni İktisadi Hamlesini Nasıl Yapmalı?'
Meclis Başkanı Okan Telaşeli Başkanlığında yılın ilk Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Toplantısında konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula gündeme dair değerlendirmelerde bulunarak:' Alınan kararların, şehrimize ve üyelerimize hayırlı olmasını dilerim' dedi.
Meclis Toplantısının devamında Prof. Dr. Kenan Mortan'ın da katılımıyla “Ege Bölgesi yeni iktisadi hamlesini nasıl yapmalı?” üzerine bir sempozyum gerçekleştirildi.
Sempozyuma Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Yarış ve Meclis Başkanı Ergin Birgül, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çetin ve Meclis Başkanı Mustafa Lemi Aytekin, BASİAD Başkanı Ümit Baysal, MÜSİAD Başkanı Erdem Özer, GÜNMARSİFED Başkanı Abdullah Bekki, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi İsa Tamer Çelik, Odamız Meclis ve Komite Üyeleri ile birlikte basın mensupları katılım sağladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula;
“Yeni
Balıkesir'i tercih etmelerinde en önemli etkenlerden birisi de Balıkesir'in lojistik imkanlarıdır. “Tüm yollar Balıkesir'e çıkıyor” diye nitelendirebileceğimiz şekilde Bölgedeki lojistik imkanlar kamu ve özel sektör yatırımları paralelinde çok hızlı bir gelişim göstermiştir.
Ayrıca, sanayinin gelişimi için hayati rol oynayan ulaşım konusunda Balıkesir büyük avantaja sahiptir. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesine 500 metre mesafede kurulan Gökköy Lojistik Merkezi, sanayicimize ürünlerini hızlı, güvenli ve daha uygun maliyetlerle limanlara ve direkt sevk noktalarına ulaştırma imkanı sunmaktadır.
1915 Çanakkale Köprüsü ile Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun hizmete açılmasıyla tamamlanan Marmara Otoyol Ring projesiyle, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Tekirdağ birbirine bağlanmıştır. Otoyolların geçtiği alanlarda 58 yeni Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmuş ve bu bölgelerde 200 binden fazla yeni istihdam sağlanmıştır.
Balıkesir'de Gümrük Müdürlüğünün kurulması bölgenin ticaret ve lojistik merkezi haline gelmesini sağlayarak, bölgenin ekonomisini destekleyecektir. Gümrük Müdürlüğü ilimizdeki dış ticaret faaliyetlerini kolaylaştırmakta, bölgenin ürünlerinin dünya pazarlarına açılmasını sağlamaktadır. Bütün bunlarla birlikte, tüm yolların kesişme noktası haline gelecek olan Balıkesir yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam etmektedir.” Diyerek sözlerini tamamladı ve sözü Prof. Dr. Kenan Mortan'a bıraktı. Konuşmasına “Balıkesir'i de iktisadi olarak Ege'den sayalım ve buna göre bir kalkınma planı yapalım diyerek başlayan Kenan Bey daha sonrasında kısaca Balıkesir'in lojistik olarak konumunun öneminden, lojistik çalışmalarına daha çok hız verilmesi gerektiğinden bahsetti.
Coğrafi konum ve iklim yapısı açısından yenilenebilir enerji alanında daha aktif olmamız gerektiğini vurgulayan Mortan, ayrıca ihracat yapan firmaların karbon ayak izine dikkat etmelerini söyledi.
Balıkesir'in turizm, hayvancılık, maden, jeotermal gibi potansiyel varlıklarının çok olduğu fakat kıymetli ve katma değere sahip bir ürün haline getiremediğimiz sürece önemsiz hale geleceğini vurguladı.
Kalkınma planının, ihtisas OSB'ler ve kümelenme ile birlikte, doğru hamle ve doğru yatırımlar gerektirdiğinden bahseden Mortan, Balıkesir'in kaynak olarak çok verimli bir il olduğunu ve bunu doğru kullanabilirsek şu an olduğu konumun çok daha üzerinde bir yerde olabileceğini söyleyerek” sözlerini tamamladı.
Toplantı soru cevap kısmının ardından sona erdi.