Gömeç tarlalarından çıkan bamya, cips olarak sofralara gelecek
Büyükşehir, Gömeç Bamyasının katma değerini artırıyor… Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın üreten çiftçilere destek olmak ve sürdürülebilir tarımın önünü açmak amacıyla Çiftçi Destek Programı'nı Gömeç'ten başlattı. Gömeç tarlalarında üreticilerle birlikte hasat yapan Başkan Akın, 10 ton yerli Gömeç bamyasını piyasanın yüzde 25 üzerinde bir tutarla 90 liradan alacaklarını duyurdu. Büyükşehir'in aldığı bamyalar, kurutularak sağlıklı gıda olarak sofralara gelecek.
BBB, Çiftçi Destek Projesi'ni Gömeç'ten başlattı
--- Başkan Ahmet Akın'dan Türkiye'ye örnek proje
--- Üretimi kalkındıracak hamle Büyükşehir'den geldi
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Çiftçi Destek Programı, üreticilere can suyu oluyor. Üreten çiftçilere destek olmak ve üretimin devamlılığını sağlamak amacıyla Gömeç'te bamya alım töreni gerçekleştirildi. Başkan Ahmet Akın, Gömeçli çiftçilerden 10 ton bamyayı piyasanın yüzde 25 üstünde bir tutar olan 90 liradan aldıklarını duyurdu. Üreticilere alım garantisi verdiklerini duyuran Başkan Ahmet Akın, sırasıyla; susam, fasulye, nohut gibi ürünlerde de alımlar yapacaklarını dile getirdi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde ‘Yakın Market' ve ‘Yakın Manav' oluşturacaklarını müjdeleyen Başkan Akın, Cumhuriyet Köyleri kurarak kırsalda kalkınmayı sağlayacaklarını dile getirdi.
ÜRETİCİLERLE BİRLİKTE HASAT YAPTI
Gömeç'in Yaya Mahallesi'nde üreticilerle birlikte bamya hasadına katılan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın “Seçim sürecinde verdiğimiz vaatleri teker teker yerine getirmeye çalışıyoruz. Hızlı hareket ediyoruz. Çiftçinin ürünü bizim için çok önemli. Memleketimizin geleceği, ülkemizin refahı için, Balıkesir'imizin güzelleşmesi için toprağın bereketli olması, çiftçimizin üretmesi ve zenginleşmesi gerekiyor. Bu çerçevede artık her ürünle alakalı planlı bir çalışma yapıyoruz.” dedi.
“ÇİFTÇİLERİMİZ TOPRAĞINI TERK ETMEYECEK”
Planlama olmayan hiçbir şeyin sonunda başarı olmayacağını vurgulayan Başkan Ahmet Akın “Biz onun için Balıkesir Planlama ve Kalkınma Ajansı'nı kurduk. Bu çerçevede ilk faaliyetimize de bamya ile başladık. Çiftçimizin ürettiği bamyaya satın alma garantisi veriyoruz. Ürünlerimizi çiftçilerimizle birlikte topluyoruz ve piyasa fiyatının yaklaşık yüzde 25 üstünde bir rakamla alıyoruz. Böylelikle vatandaşlarımızın bütçesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Biz bunları aldıktan sonra katma değeri yüksek hale getireceğiz. Bamyadan sonra susam gelecek, fasulye gelecek. Hepsini planladık, bunlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu süreci Balıkesir'de yetişen ve üretimi yapılan tüm ürünlere yaymak için Planlama Ajansı ve tarım komisyonundaki arkadaşlarımız ile birlikte çalışma yaptık. Şunu unutmayalım; Köylü milletin efendisidir. Toprak üretmezse asla gelirimizi arttırmamıza imkân yok. Önce toprak kazanacak, esnafla birlikte olacak. Çiftçilerimiz de köyünü tarlasını terk etmeyecek. Biz de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman çiftçimizin yanında olacağız. Güzel günler yakın. Size en yakın Ahmet Akın.” dedi.
“CUMHURİYET KÖYÜ KURACAĞIZ”
Üretimin kalkınması ve kırsalın gelişmesi adına ‘Cumhuriyet Köyü' kurma projesini hazırladıklarını dile getiren Başkan Ahmet Akın “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk; ‘Köylü milletin efendisidir.' derken tam da bunu kastetmiştir. Atatürk'ün Cumhuriyet Köyü hayalini gerçekleştirmek için yola çıktık. Annelerimiz, kardeşlerimiz orada el emeklerini üretecekler. Biz de onlara destek olacağız. Cumhuriyet Köyü'ne muadil bir çalışma yapacağız.” dedi.
ÇİFTÇİDEN BAŞKAN AKIN'A TEŞEKKÜR
Bamya alım töreninde konuşan Gömeçli çiftçi Düriye Kolsuz “Burada çiftçiye destek olan Ahmet Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bizler bamya üreticisiyiz. Bu konuda çok sıkıntılar çekiyoruz. İnşallah, bamyanın yanı sıra; zeytin ve diğer ürünler için de desteğini bekliyoruz.” dedi.
“HER GEÇEN GÜN SOFRASI KÜÇÜLEN ÇİFTÇİMİZE DESTEK VERECEĞİZ”
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından çiftçiye verilen bu güzel desteğin ilk adımlarının Gömeç'te atılmasının kendilerini gururlandırdığını söyleyen Gömeç Belediye Başkanı Melih Bağcı “Bamya üreticiliği, Gömeç'in önemli bir tarımsal ürünüdür. Ciddi sayılabilecek bir fiyat farkı vererek Büyükşehir Belediyemiz ürün alımlarına başlıyor. Biz de Gömeç Belediyesi olarak ev sahibiyiz. Nazım Hikmet'in de dediği gibi ‘Sen sadece toprağı sev, öz annenden ayırt etme.' O yüzden biz toprağımızı seviyoruz. Toprağımızı tüketmek için değil üretmek için çalışmak istiyoruz. O yüzden hobi bahçelerine karşı çıkıyoruz. Hobi bahçesi yapmayalım toprağımızı verimli kullanalım diyoruz.” ifadelerini kullandı.
BALIKESİR, BAMYA ÜRETİMİNDE
SIRADA YER ALIYOR
Bamyanın, tarladan sofraya gelene kadar büyük emekler verildiğini ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın “Hakikaten emek büyük. Şu bamyanın soframıza gelene kadar üretilmesinden toplanmasına kadar çok büyük emek veren çiftçimize, köylümüze çok büyük saygılarımı sunuyorum. Önlerinde eğiliyorum. Balıkesir, TÜİK'in 2023 verilerine göre bamya üretiminde Türkiye'de ikinci sırada yer alıyor. Balıkesir'in de 7 bin 338 dekarlık alanında yerli bamya dikiliyor. Bunun da yüzde 52'si Gömeç'te üretiliyor. Çiftçinin üretiminin yanında olmak hepimizin görevi.” dedi.
“ÇİFTÇİMİZİN ÜRÜNÜNE
SATIN ALMA GARANTİSİ VERİYORUZ”
Göreve gelir gelmez Balıkesir Kalkınma ve Planlama Ajansı'nı kurduklarını söyleyen Başkan Akın “Çiftçimizin ürününe değer katacağız. Onların ürününü değerinde satacağız. Sonunda çiftçimizin ürettiği üründeki bereketi artıracağız. Topraklar terk edilmeyecek. Türkiye genelinde ve Balıkesir'imizde çiftçilerimiz köylerinden uzaklaşıyor ve toprağını terk ediyor. İşte bu çok tehlikeli. Ben Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçim döneminde çiftçimizin yanında olacağımı söylemiştim. Şimdi de planlama ajansımızla birlikte oluşturduğumuz yol haritasıyla artık üreticimizin ürününe satın alma garantimiz bugün itibariyle başlıyor. Çiftçimizin genel sorunları ortada. Girdi maliyetleri almış başını gitmiş. Üretimde esaslar bir kenara bırakılmış. Hayvancılıkta da süreç aynı. Maalesef Türkiye'nin ithal eder ülke noktasına getirilmesi için herkes elinden geleni yapmış ama biz bu işe dur demek için Balıkesir'i planlıyoruz. Önce ne yaptığımızı bilerek hareket ediyoruz.” dedi.
“BALIKESİR ÇİFTÇİSİNİN EVLADIYIM”
Tarladan satın alınacak ürünlerin pazarlanması için de pazar arayışı çalışması yaptıklarını söyleyen Başkan Akın “Ürünlere pazar bulma zorunluluğumuz da var. Yani çiftçi bunu üretecek. Bir de bunun pazarlamasıyla uğraşırsa çiftçinin her şeye yetişmesi imkânsız hale gelir. İşte biz bunu üzerimize alıp bu konu üzerinde çalışmalarımızı yapıyoruz. Çiftçimizin örgütlenmesi için de yanlarında duruyoruz. Onların sesi olmak için de mücadele ediyoruz. Hava sıcaklıkları, iklim krizinin sonucunda bazı sıkıntılar da yaşıyoruz. Bu sıkıntıları önlemek için de planlama yapıyoruz. Mesela damlama sulama ile ilgili bir seferberlik başlatıyoruz. Yakın zamanda Aksakal'da çiftçilerimizle bir aradaydık. Onların çığlıklarına, feryatlarına destek olmak için yanlarındaydım. Çünkü ben Balıkesir çiftçisinin evladıyım, kardeşiyim; her zaman da onlarla birlikteyim.” dedi.
“PİYASA FİYATININ
YÜZDE 25 ÜSTÜNDE SATIN ALIYORUZ”
Bamya'nın ardından pek çok üründe sırayla alım yapılacağını söyleyen Başkan Akın “Bizler planlı üretim için yol haritamızı çizdik. Bamya ile başladık. Susam, fasulye ve nohuta geçeceğiz. Her planladığımız ürünle ilgili çiftçimize satın alma garantisi veriyoruz. Bu bamyayı böyle satmak yerine katma değerini artırıyoruz. Benim çiftçimin ürettiği ürünü şu anda yüzde 25'e yakın bir fiyat farkıyla satın alıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Piyasa fiyatının yüzde 25 üstünde satın alıyoruz. Gömeç bamyasını katma değeri yüksek bir hale getirdik. Bu bamyaları kurutarak bir cips haline getiriyoruz. Hepimize hayırlı olsun. Evlatlarımız, çocuklarımız sağlıklı gıdayla buluşuyor. Bamya cipsini ürettik. Bu bütün Türkiye'de ve hatta ulaştığımız ülkelerle irtibatımız da var. Bu bamya cipslerini paketleyip satacağız. Sattığımız zaman bu ürünün bereketi de çiftçimize destek olarak geri dönecek.” diyerek bamya cipsi hakkında bilgi verdi.
ATA TOHUMLAR GELECEĞE AKTARILACAK
Ata tohumunu korumak için de çalışmaları olduğunu belirten Başkan Ahmet Akın “Balıkesir, ülkemizin en önemli ata tohum üretim merkezlerinden bir tanesi. Bunu öne çıkarmak da çiftçimiz için önemli bir gelir kapısı olacak. Ata tohumunu korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak en önemli hedeflerimizden. Bu konuya özellikle büyük önem veriyoruz. İthalat değil yerli üreticimize destek vereceğiz. Destek programımızın ilki Gömeç'te gerçekleşti. Bu destek programımız hızla artarak devam edecek. Siz yeter ki üretin.” dedi.
“TOPRAK İŞLEYENİN, SU KULLANANINDIR”
Yerli ürünlerin sürdürülebilirliğini artırmayı hedeflediklerini söyleyen Başkan Ahmet Akın “Bizim öğrendiğimiz kültürümüz, eğitimimiz şunu söyler; toprak işleyenin, su kullananındır. Onun için mücadele ediyoruz. Biz, Balıkesir'imizde 20 dekara kadar tarımsal sulamadan ücret almıyoruz. 20 ile 40 dekar arasında yüzde 50 ücret alıyoruz. Biz kendi tohumumuza uygun, coğrafyamıza uygun yerli ürünlerimizin sürdürülebilirliğini artıracağız. Kooperatifçiliği destekliyoruz. Topraktan çıkan ürünün yurttaşımızın sofrasına sağlıklı, ucuz ve güvenli bir şekilde gelmesi için uğraşıyoruz. Aynı zamanda Balıkesir'de topraktan çıkan ürünün tarlada 5 lira, markette 55 lira olmaması için uğraşıyoruz. Oradaki gelirin çiftçimizin cebinde olması için çalışıyoruz.” dedi.
“YAKIN MARKET” VE “YAKIN MANAV” GELİYOR
Tüketiciyi ucuz gıdayla buluşturmak için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde ‘Yakın Market' ve ‘Yakın Manav'ı kurmak için çalışmalara başladıklarını müjdeleyen Başkan Ahmet Akın “Belediyemizin bünyesinde çok yakın zamanda ‘Yakın Manav' kuruyoruz. Planlamalarımızı yaptık. ‘Yakın Market' de kuruyoruz. Çünkü size en yakın Ahmet Akın. Bugün de 10 ton yerli Gömeç bamyasını piyasa alım fiyatının çok üstünde bir tutarla; kilosunu 90 liradan alıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun hemşehrim. Bu bamyayı farklı yöntemlerle kurutarak hem Türkiye'nin hem de dünyanın pazarına açacağız. Başka ürünlerimizi de bu şekilde tüketiciyle buluşturacağız.” dedi.
100 GÜNDE HİZMET YAĞMURU
Göreve geldiği günden itibaren ilk 100 günde tarımsal alanda yaptıkları çalışmalardan bahseden Başkan Ahmet Akın “İlk 100 günde 14 bin hektarda, 37 mahallede 2 bin çiftçimize kesintisiz temiz su ulaştırdık. Belediyemiz bünyesinde oluşturduğumuz özel birimlerle çiftçimizin, üreticimizin yanında kendilerine zirai ve teknik destek sağladık. Üreticilerimizin engellerini, ulaşımını kolaylaştırmak için 4 milyon dönüm tarım arazisinde yol çalışmaları yaptık. Erdek'in Gedeve bölgesinden Altıeylül'deki Pamukçu'ya su sorunu yaşayan üreticilerimize yeni su kaynaklarıyla ilgili alternatif bir çözüm oluşturduk. Coğrafi işaretli ürünlerimizin sayısını artırmak için de müracaatlarımızı yaptık. İddialıyız, Balıkesir, Türkiye'nin parlayan yıldızı olacak. Bunun olması için önce tarım, üretim, önce insan ve önce ‘hak, hukuk, adalet' diyen adaletli bir belediyeniz olacak söz veriyorum.” ifadelerini kullandı.