Hekim Cinayetini Sağlıkçılar Yürüyüş ve Açıklama ile Protesto Etti
Konya Şehir Hastanesinde görevi başında hasta yakını tarafından katledilen Dr.Ekrem Karakaya için Balıkesir'de de bir etkinlik yapıldı.
Konya Şehir Hastanesinde görevi başında hasta yakını tarafından katledilen Dr.Ekrem Karakaya için Balıkesir'de de bir etkinlik yapıldı. Bu amaçla saat 12:30 Atatürk Şehir Hastanesinde yoğun katılımla bir saygı duruşu yapıldı.
Daha sonra Balıkesir Aile Hekimleri Derneği, Balıkesir Aile Sağlığı Elemanları Derneği, Balıkesir Diş hekimleri Odası, Balıkesir Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Hekim Sen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Tabip Sen'den oluşan Balıkesir Sağlık Platformu temsilci ve üyesi sağlıkçılar, İl Sağlık Müdürlüğü'ne kadar pankart ve sloganlarla bir yürüyüş yaptı.
Sağlık Müdürlüğü önüne, Sağlık Bakanlığının şiddetle ilgili gerekli önlemleri almadığı ve yasal düzenlemeleri yapmadığı gerekçe gösterilerek siyah çelenk bırakıldı.
Burada Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr.Necdet Uçan tarafından basın açıklaması yapıldı.
“Meslektaşımız Dr. Ekrem KARAKAYA çalıştığı Konya Şehir Hastanesinde silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Dr. Aynur Dağdemir, Dr. Edip Kürklü'yü, Dr.Göksel Kalaycıoğlu'nu, Dr. Ersin Arslan'ı, Dr. Kamil Furtun'u, Dr. Hüseyin Ağır'ı ve Dr. Fikret Hacıosman'ı da işyerlerinde uğradıkları şiddet sonrası kaybetmiştik.
Kayıplarımızın yanı sıra meslektaşlarımız işyerlerinde bıçaklı, silahlı, sopalı, oraklı, taşlı fiziksel saldırılara uğruyor, klinikler ateşe veriliyor, her birimiz her gün sözel şiddete maruz kalıyoruz. Yalnızca 2020 yılında, 12 bine yakın beyaz kod verilmiştir. TTB tarafından yapılan ankette; hekimlerin % 84'ü daha önce hasta veya yakını tarafından sözel ve fiziksel şiddete uğradığını belirtmiştir. Tüm bunlara rağmen hâlâ işyerlerimizde şiddetten koruyacak önlemler alınmazken, çıkarılan sağlıkta şiddet yasası algıyı yönetmeye çalışmak dışında bir işe yaramamıştır.
Hiçbir kamu kurumuna hatta alışveriş merkezlerine kontrolsüz girilemezken hastanelere akla gelebilecek her türlü zarar verici alet ile girilebilmesini kabul etmiyoruz. Klinikler, yoğun bakımlar, acil servisler, ambulanslar, polikliniklerdeki fiziksel şartlar şiddetin önünü açmaktadır. Bu nedenle güvenli çalışma alanları oluşturulmasının ivedi gereklilik olduğunu ve bütün yöneticilere sağlık çalışanları için güvenli çalışma ortamlarının oluşturulması konusunda sorumlu olduklarını defalarca hatırlattık.
Randevu alamayan, 5 dakikada bir muayene olmaya zorlanan, özel hastaneye başvurmak zorunda bırakılan, cebinden parası alınan, eczanelere muayene ücreti, katkı ve katılım payları tahsil ettirilen yurttaşlar sistemin tüm sorunlarını karşılaştığı sağlık personeline yansıtmaktadır.
Sağlık Bakanlığının algı yönetimine, sosyal medya fenomenlerine çektiği nutuklara inanmıyor ve güvenmiyoruz. Artık şiddet doğuran sağlık sisteminde, güvensiz işyerlerinde çalışmak istemiyoruz. Birimizin daha kılına zarar gelmesine, aramızdan alınmasına gerçekten tahammülümüz yok!”
Basın açıklamasının ardından Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr.Necdet Uçan ve Tabip-Sen İl Temsilcisi Dr. Yusuf Canbay Balıkesir Haber TV'ye düşüncelerini dile getirdiler.