Kadına Yönelik Şiddet ve Medyanın Sorumluluğu…

Cumhuriyet Kadınları Derneği İzmir Şubeleri'nin Karşıyaka Belediye Çarşı Kültür Merkezi'nde düzenlediği 'Kadına Yönelik Şiddet ve Medya ' konulu panele Avukat Nuriye Kadan,  , Gazeteci Deniz Doğan, Gazeteci Semi Tektaş,  Gazeteci Rabia Nur Ağar, Şönim Kurucu Müdürü Güliz Kuli, Avukat Gökçe Çiçek Türkmen ve polis memuru Özgür Polat katıldı.

Cumhuriyet Kadınları Derneği İzmir Şubesi Başkanı Avukat Nuriye Kadan, “Bugün burada bir araya gelerek kadına yönelik şiddette medyanın sorumluluğunu ele alacağız. İzmir'deki şubelerimizle bu paneli ortaklaşa düzenledik. Bu panelle birlikte diğer ilçelerde yapılacak panellerle Ankara'daki yöneticilerimizle büyük bir çalıştay yapacağız. Anket şirketinin de yaptığı bir veriye göre, kadınların maruz kaldığı şiddette medyanın rolü ve medyaya nasıl ilişkilendirildiği olarak detaylandırılmış. Bunların analiz edilmesiyle de bakanlığa ulaştırılacak” dedi.

Kadan, kadınların televizyonlarda ikincil konumda olduğuna değinerek “Herkesin de bildiği gibi kadına yönelik şiddet yalnızca ülkemizde değil tüm dünyanın sorunu ve bu sorunu da ne yazık ki aşamadık. Ve her an bir yerlerden kadına yönelik şiddet haberini duyuyoruz. Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak bu yaşananların sorumluluğunu alıp gerekeni yapmaya hazırız. Medyada özellikle kadına yönelik şiddet, gündüz kuşaklarında, televizyon dizilerinde, filmlerde çokça görülüyor. Buradaki gerçeklik ise, şiddet olgusu aşırı görünür oldu. Bu da haberlerde karşımıza çıkıyor. Bu da kadını ikincil konuma getiren bir durum” ifadelerine yer verdi.

Panelde konuşan World Türk'ten gazeteci Deniz Doğan “Bizler kitabın son sayfasıyız. Ondan önce okunması gereken çok sayfalar var. Örneğin yargı, yaptırım ve eğitim. İşte bunların üçünde sıkıntı olmasaydı 2024'ün ilk 10 ayında 296 kadın hayatını kaybetmezdi. Son 7 yılda şüpheli ölüm olmak üzere ve 2010'dan bu yana gerçekleştirilen kadın cinayetleri ile birlikte toplamda 5.696 kadın hayatını kaybetti “dedi.

Bakmadan Geçme