Başkan Faruk Özen: 'Kooperatifçiliği daha ileriye taşımak için destek bekliyoruz'

Birleşmiş Milletler tarafından, 2025 yılının Uluslararası Kooperatifler Yılı olarak ilan etmesinin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Başkan Faruk Özen, gelecek yıl topluma kooperatifçiliği en iyi şekilde anlatarak özellikle tarımsal alanda kooperatif sayısını arttırmak istediklerini ifade etti.

PAYLAŞ

2025 YILI KOOPERATİFLER YILI İLAN EDİLDİ


Başkan Faruk Özen, 2025 yılının Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Dünya Kooperatifler Yılı ilan edilmesiyle, Balıkesir’de kooperatifçiliği daha ileriye taşımak için çeşitli kurum ve kuruluşlardan destek beklediklerini açıkladı.
Yönetim Kurulu Başkanımız Faruk Özen, 2025 yılının Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 'Dünya Kooperatifler Yılı' ilan edilmesiyle ilgili basın toplantısı düzenlendi. Başkanımız Faruk Özen, “20 yıldır HAYKOOP çatısı altında kooperatifçilik bayrağını en üst seviyeye taşımaya çalışıyoruz. Birleşmiş Milletler’in, 13 yıl aradan sonra yeniden 2025 yılını ‘Dünya Kooperatifler Yılı’ ilan etmesini önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Bu yıl boyunca Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Kalkınma Ajansı gibi kurumlarımızdan kooperatifçiliği daha ileriye taşımak için destek bekliyoruz” dedi.
Başkan Faruk ÖZEN; konuyla ilgili şunları ifade etti: 
Birleşmiş Millet genel Kurulunun 19 Haziran 2024 tarihli oturumunda 2025 yılının “Dünya Kooperatifler Yılı” ilan edildi.
Konu ile alakalı Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Özen bir açıklama yaptı;
“- Alınan karar ile BM 13 yıl arayla ikinci kez kooperatifler yılı ilan etti. Bu üzerinde durulması gereken bir konu, dünyada ülkeler arasında bu kadar ayrışmışlık varken kooperatifçilik üzerinde tereddütsüz hemfikir olunmasını gözden kaçırmamak gerekir. Çünkü kooperatifler din, dil, ırk gözetmeksizin her kesime eşit yaklaşarak, birlikte hareket ederek tüm zorlukların aşıldığını tarih boyunca defalarca ispat etmiştir. Bunu çok iyi yakından takip eden BM genel kurulu 2025 yılını “Kooperatifler Daha İyi Bir Dünya İnşa Ediyor” temasıyla üye ülkelere kooperatifçilik farkındalığı için tavsiyelerini gönderdi. 
Bu tavsiyeler şunlar;
1)    Hükümetlerin kooperatifler için elverişli bir ortam yaratması
2)    Kooperatiflerin kamuoyunda farkındalık yaratması, yeni model liderler geliştirmesi          ve iş birliğini güçlendirmesi
3)    Kurumların ve kalkınma ajanslarının eğitim, kapasite güçlendirme ve uluslararası iş birliğini kolaylaştırma yoluyla kooperatifleri desteklemesi
4)    Kamuoyunun kooperatif kimliğini anlaması ve kooperatif girişimlerini desteklemesi
Kooperatiflerin toplumda eşitliği, gelir adaletini ve demokrasiyi tesis etmeye çalışan kuruluşlar olduğunu yıllardır telaffuz ediyor ve bu doğrultuda çalışmalar yapıyoruz. Bundan sonra da yapmaya da devam edeceğiz. 2012 yılından sonra 2025 yılının da Kooperatifler Yılı ilan edilmesi bizce çok anlamlı ve kıymetlidir. 2025 yılını başta Tarım ve Orman Bakanlığımız olmak üzere, Belediyelerimiz, Kalkınma Ajanslarımız, Sivil Toplum Kuruluşlarımız ve kooperatifçiliğe gönül vermiş tüm dostlarımız ile dolu dolu geçirmeyi ve kooperatiflerin insanlara daha fazla hizmet üreten kuruluşlar olmasını sağlamaya yönelik kalıcı izler bırakmayı hedefliyoruz. 
Kooperatifçiliğin dünya genelinde çok anlamlı hikayeleri olan bir oluşum olduğunu da belirten Başkan Özen; Gerek 1844 yılında İngiltere’de Rochdale Öncüleri adıyla, gerekse 1863 yılında Osmanlı’da Memleket sandıkları adı altında başlatılan hareketlerin merkezinde yardımlaşma, dayanışma ve kalkınma gibi düşünceler hakimdi. Bu sebeple kooperatifçilik evrensel bir yapıya dönüşmüştür. 
2025 Dünya Kooperatifler Yılı şimdiden hayırlı olsun…”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN