Bebek Ölümleri ve Sağlık Tüccarı Hastaneler…

PAYLAŞ


Son birkaç günde duyduklarımız ve izlediklerimiz bize tam bir şok ve akıl tutulması yaşatıyor. Konu hepimizin malumu; Yenidoğan Çetesinin daha fazla para kazanmak için yaptıkları…Son yılların en zalimce yapılan sağlık skandalı ve sonrasında ortaya çıkan gerçekler. Burada para için gerçekleştirilenler insanların kanını dondurdu.
 Her şey kamuoyuna bir savcının tehdit görüntüsünün düşmesiyle ortaya çıkmaya başladı. Arkası çorap söküğü gibi geldi. Öncelikle böyle bir savcının olması ve böyle bir cesaret göstermesini büyük bir takdirle karşıladığımı belirtmek isterim. Böyle yürekli savcılara ihtiyacımız var. Makamına gelerek kendisini tehdit etme cesaretini bulan bu pislikleri temizlemenin başka yolu yok. Çünkü bu insanların cüretleri artık zirve yaptı. 
Bu olayın kamuoyu tarafından duyulmasının ardından resmi açıklamalar da başladı. İçişleri Bakanı tarafından yakalananlar duyurulurken, sağlık Bakanı da bu meselenin kendi takiplerinde olduğunu ve gizli takip ve operasyonlarla bunları gerçekleştirdiklerini anlattı. 
İyi güzel de bu insanlar bu işleri yıllardır nasıl yapabiliyorlar. Bunların gücü, bu kişilerin üst düzeyde bağlantılarının olması ve mafyatik yolları kullanma ya da bu potansiyeli arkalarına almalarıdır. Ayrıca büyük bir zafiyet halinde olan denetimlerin tam anlamıyla yapılamamış olmasıdır.
Elbette ki İstanbul’da yüzlerce özel hastane var ve bu anlamda işleri zor. Ancak bu işi yaptıkları belli olan yerler üzerinde daha fazla durulabilirdi. 
Ben bu meselenin sadece Yenidoğan Ünitelerinde kalmayacağı kanaatindeyim. Özellikle yoğun bakımlarda ve acil gelen hastalarla ilgili de çok fazla istismarın ve yolsuzlukların olabileceğinin zaten işaretlerinin verildiğini söyleyebiliriz… 
Şimdi özellikle bu olay sonrasında çok sıkı denetimlerin ve de takiplerin olabileceğini söyleyebiliriz. Ama bugüne kadar yapılanların da kimsenin yaptığının yanında kalmaması lazım. 
Ben kişisel anlamda özel hastanelere gitmeyen birisiyim. Gitmemeye çalışırım. Çünkü özellikle büyükşehirlerde çok büyük paralar verilerek yapılan tesisler ve giderleri dolayısıyla bu iş ticarete dönüşmüş ve adamlar yatırdıklarının karşılığını almak için her türlü davranışın içine giriyorlar. Bu kadar masum bir gerekçeleri olamaz diyebilirsiniz. Bu şıklardan birisidir. Elbette ki insanların daha fazla daha fazla kazanma hırsları onları işte böyle sonuçlara kadar götürüyor. Hastaneye gelenlere sağlık hizmeti verme anlayışından; ben bu müşteriden nasıl daha fazla kazanabilirim gerçeğine dönüşüyorlar. Meseleyi buradan çıkarmamız lazım. 
Bu durum özellerde böyle devlet hastanelerinde de hekimleri ne kadar çok hasta muayene ederse o kadar fazla kazanır sisteminden vazgeçilmesi lazım. 
Kısacası sağlık çok önemli bunun için önce sağlık şiarının her kesimde ilk sırada olmalıdır…  


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN