Bir Maymunumuz eksikti

BİR MAYMUNUMUZ EKSİKTİ

PAYLAŞ

Son günlerin en önemli ve hassas konusu, yüreğimizi hoplatan bir söylenti oldu. Yeni bir salgın olan Maymun Çiçeğinin Afrika kökenli olarak yayılmaya başladığının ve tehlikeli olduğunun dalga dalga yayılması bizleri bir anda endişeye sürükledi. Peki, durum neydi ve biz ne durumdaydık?
Bu konuda Habertürk tarafından, önemli bir yayıncılık yapılarak halkımızın bilgilenmesi sağlandı. Başarılı programcı Mehmet Akif Ersoy’un konuğu olan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun Çiçeği virüsüne ilişkin, "Bilim insanlarıyla oturup konuştuğumuzda Türkiye'de 2024'te bu görülmedi. Şu ana kadar ülkemizde bu son maymun çiçeği hastalığıyla ilgili bir tanı konulmadı" dedi. 
Peki diyeceksiniz ki, özellikle sosyal medyada vakalar görüldüğüyle ilgili yapılan paylaşımlar nedir?
 Memişoğlu’nun bu konudaki açıklamalarını size aktaracağım ama özellikle paylaşılan bir haber sonrasında hastane yetkilileri tarafından açıklandı ve vakanın zona olduğu belirtildi. 
Memişoğlu, maymun çiçeği salgınının 20 yıldır Kongo'da olduğunu, yeni bir hastalık olmadığını söyledi.
Dünya Sağlık Örgütünün Temmuz 2022'de bugünkü gibi acil durum ilanı yaptığını kaydeden Memişoğlu, Mayıs 2023'e kadar bu ilanın devam ettiğini, o zaman da Avrupa ve Türkiye'de birkaç vaka görüldüğünü anımsattı.
Yani 2022’de birkaç vaka görülmüş diyen Bakan Memişoğlu’nun açıklamaları beni biraz rahatlattı…
Memişoğlu açıklamasında şu bilgileri verdi: "Şu an bizde yok. Şimdi farklı bir versiyonla 2024'te yeniden aynı bölgede görülüyor. Bu hastalık normalde o bölgede zaten görülen bir tür. Bu, daha çabuk bulaştığı, temas yoluyla bulaştığı söylenen bir çeşidi. Bilim insanlarıyla oturup konuştuğumuzda Türkiye'de 2024'te bu görülmedi. Şu ana kadar ülkemizde bu son maymun çiçeği hastalığıyla ilgili bir tanı konulmadı. Yani bizde şu ana kadar yok, inşallah da olmasın…" 


Anladık ama bir tehlike yok mu, biz çok mu rahatız?
Bu anlamda da aklımıza gelen ve tatmin edici bir bilgi veren Memişoğlu alarmda olduklarını ve gerekli hazırlıkların yapıldığını belirterek şu bilgileri veriyor:  
"Bu acil durumdan sonra bilim kurulumuzu oluşturduk ve bu hastalıkla ilgili eğer ülkemize gelirse nasıl bir önlem alınması gerekir, gelmeden nasıl bir önlem alacağız, gelirse ne yapacağız, bunlarla ilgili bütün planlamalarımızı ve hazırlığımızı yaptık. Bu bilim kurulu hastalıkla mücadelenin rehberi aslında. Dünya Sağlık Örgütü ilanında bunu söylüyor. Hazırlıklı olun ama yayılıp yayılmayacağı konusunda bir netlik yok çünkü lokalize kalıyor genelde Afrika'da bu hastalık. Tabii ki başka yerlerde tek tük olacaktır ama salgın şeklinde olma ihtimali, bilim insanlarının söylediği kadarıyla Kovid gibi olmayacağını herkes ifade ediyor. Kovid temasla değil tamamen solunum yoluyla bulaştığı için yaygın bir hastalık oldu." 
Memişoğlu, bilim insanlarının, çiçek aşısı olanların bu hastalıktan yüzde 85 korunduğu yönünde açıklamaları olduğunu hatırlatarak, "1980'e kadar ülkemizde zaten çiçek aşısı olmayan hemen hemen yok. Yine de her türlü önlemi alıyoruz. Hastalık nedir, nasıl dolaşıyor, nasıl davranacağız, bunların hepsini bilim kurulumuzun rehberinde yayınladık. Bu rehbere web sayfamızından ulaşılabilir." ifadelerini kullandı.
Bu açıklamalardan sonra sizi bilmem ama ben tatmin oldum ve “maymunluk” bir konunun şimdilik bulunmadığı yönünde rahatladım…  
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN