Chp Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı: Kavunun Da Tadı Kaçtı

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, çiftçilerin sıkıntılarının her geçen gün artığını belirterek buğday, ayçiçeği, domates ve karpuzdan sonra kavunda da ürünün tarlada kalma riskinin yaşandığını söyledi. CHP'li Sarı, 'Kavunun da tadı kaçtı. Kilo başına 20 liraya mal olan kavun, satışta ancak 10 liraya alıcı arıyor' dedi.

PAYLAŞ
Youtube Kanalı VİDEO

CHP’li Serkan Sarı, tarım ve hayvancılığın başkenti Balıkesir’de çiftçilerin sorunlarını dinlemek ve sorunları yerinde görmek için Balıkesir’in kırsal mahalleleri ziyaretlerini sürdürüyor. Kavunuyla ünlü Yeşiçomlu’da üreticilerle bir araya gelen CHP’li Serkan Sarı, köyde her yıl 5-6 bin dönüm alana kavun ekildiğini belirtti. CHP’li Sarı, “Bandırma’nın köylerini geziyoruz ve her köyde farklı itiraz ve isyanlarla karşılaşıyoruz. Yeşilçomlu, kavun festivaliyle her yıl ilgi odağımız olan ve beyaz kavunuyla ünlü bir köyümüz. Ancak buradaki üretici de ne yazık ki mağdur durumda. Yeterli destek alamadıkları ve maliyetler her geçen gün arttığı için ürettikleri ürünlerin karşılığını alamıyorlar” dedi.

Çiftçilerin mağdur olduğunu ifade eden CHP’li Serkan Sarı, şöyle konuştu:

“Üreticilerimiz ürünleri için alıcı bekliyor. Ancak alıcılar bazen var, bazen yok. Ne yazık ki çiftçilerimiz mağdur durumda. Ürettikleri ürünleri değerinde satabilmek için çırpınıyorlar, ancak bunu gören yok. Tohum, kök gübresi, ekim, işçilik, tarlaların sürülmesi, hazırlanması, toplaması, mazotu ve tarlanın kirası derken, bu ekimi yapabilmek için kredi çekiyorlar. Finansman ihtiyaçları doğuyor ve işin sonunda bir dönüm arazi için maliyet 6 bin lirayı aşıyor. Kilo başına 20 liraya mal olan bu kavun, satışta ancak 10 liraya alıcı buluyor. Gerçekten çok güzel ve lezzetli bir kavun yetiştiriliyor, ancak çiftçilerimiz destek eksikliği nedeniyle küstürülüyor. Gerekli destekler verilmediği gibi, zamanında da sağlanmıyor. Destek ödemeleri 6 ay hatta 1 yıl gecikiyor ve çiftçilerimiz aldığı desteğin faydasını göremiyor. Ürettiği ürünün karını elde edemiyor.

İKTİDARA ÇAĞRI

CHP’li Serkan Sarı, Tarım ve Orman Bakanı’na çağrıda bulunarak; “Her köyden bir çağrıda bulunuyoruz: Bu bölgedeki kavun üreticilerimiz buğday, ayçiçeği ve diğer birçok ürünle de üretim yapıyor. Kuru tarım yapılıyor ve verimli araziler var, ancak bu arazilerin karşılığını alamıyorlar. Eğer çiftçimizi küstürür ve üretimden koparırsak, çiftçilerimiz bize sırtını dönerse, gıda enflasyonu katlanarak büyüyecek. Elimizdeki arazileri ekemeyen, üretimden kopmuş çiftçilerin bedelini hep birlikte ödeyeceğiz. Bugün enflasyon altında ezilen tüm maliyet çiftçilerin sırtında… Çiftçiye bu yükü yüklerseniz, cebindeki paraya göz dikerseniz, ürün üretemez hale geleceğiz.” diye konuştu.

“YA GELİN SORUNU ÇÖZÜN YA DA KOLTUKLARI BIRAKIP GİDİN”

İktidara sert uyarıda bulunan CHP’li Sarı şunları söyledi: “Buradan uyarıyoruz, çiftçimizi yalnız bırakmayın. Orada sıcak koltuklarınızda rahat rahat oturarak ahkam keseceğinize inin tarlaya gelin köylünün yanına bir çözüm üretin. Ya gelin bu sorunu çözün ya bırakıp gidin o koltukları. Biz gelelim bu sıkıntılara hep birlikte çözüm üretelim. Biz elimizden geldiğince suyu hibe veriyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, tarım bakanımıza ve yetkililere sesleniyorum. Gelin bu sorun için bir an evvel çözüm üretin. Çiftçimiz kafasını yastığa rahatça koysun.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN