'Dilimizin Zenginlikleri Projesi' Seferberliği Sürüyor
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan öğrencilerin kültür taşıyıcısı olan dilimizi iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlayan 'Dilimizin Zenginlikleri Projesi' Balıkesir'de farklı etkinliklerle verimli bir şekilde sürdürülüyor.
Okullarda yapılan söz varlığını zenginleştirme çalışmaları; öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını sağlıyor. Öğrenciler dilimizin seçkin ve özgün eserlerini tanıyarak eserlerde geçen sözcüklerin çeşitli anlamlarını öğreniyor; milletimizin kültürünü, birikimini, düşünce dünyasını ve hayat tarzını söz varlığımızın içinde yeniden keşfediyor.
İlçelerde Oyunlar ve Farklı Metotlarla Dil Gelişimine Katkı Sunuluyor
Proje kapsamında; Burhaniye Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 12-16 Şubat tarihleri arasında "Atasözü ve Deyim Resimleme" çalışmaları; Berna Kundakçı Anaokulu öğrencilerimiz masal anlatıcısı öğretmenlerimiz eşliğinde masal atölyesi; Erdek İstiklal İlkokulu "Görseldeki Atasözünü Bul" ve Atatürk İlkokulu "Bilen Oturur" etkinliği ile öğrencilerin dil gelişimine oyunlar ve farklı metotlarla katkı sunuyor.
Erdek Anadolu Lisesi öğrencileri bu ayın ilk etkinliği olarak "Haydi Anlat Bakalım" diyerek atasözü ve deyimleri sessiz sinema ile anlatma oyunu oynadılar. Sınıflarda "Acaba bu atasözü nereden çıkmıştır?" adlı drama çalışması yapıldı. Kendi yazıp oynadıkları oyunları sergilediler. Atasözleri ve deyimler ile ilgili bilgi yarışması da yapılarak proje kapsamında ayın faaliyetleri tamamlandı.
Klasik Metinler Okunarak Analiz Edildi
Eğitimci Yazar Yıldıray Aydın'ın katılımıyla Susurluk ilçesi Zübeyde Hanım Anaokulunda etkileşimli kitap okuma çalışması yapıldı. Şerafettin Tunalı İlkokulu öğrencileri çocuk şiirleri okuyup anladıklarını hayal ederek resim yaptılar. Aynı zamanda minikler kendi sözlüklerini tasarladı. Şerafettin Tunalı Ortaokulu öğrencileri Anahtar Kelimelerle Hikayeni Anlat, Eş Anlamlı Kelimeler Oyunu, Klasik Eser Okumaları; Susurluk Atatürk İlkokulu Bilinmeyen Kelimeler Etkinliği ile dilimizin zenginliklerini tanıyor.
Afiş ve Sözlük Yarışmaları Düzenlendi
Bandırma Marmara İlkokulu öğrencileri Barış Manço Kültür Merkezi'nde "Hacivat Karagöz Gölge Oyunu Tiyatrosu"nu izledi. Edincik İlkokulu ve Aksakal İlkokulu öğrencileri aile buluşmaları kapsamında, ailelerin katılım gösterdiği masal anlatma etkinliği gerçekleştirdi. Ali Öztaylan Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin anlatma becerilerini geliştirmek için bilmece sorma etkinliği yapıldı. Bandırma Şehit Pilot Üsteğmen Cemil Kaya İlkokulunda anahtar kelimelerle hikaye anlatma yarışması, Kemal Pireci Ortaokulunda Yunus Emre ile ilgili pano çalışmaları ile afiş ve sözlük tasarımı yarışmaları düzenlendi.
Atasözleri ve Deyimler 3 Boyutlu Maketlerle Tasarlandı
17 Eylül İlkokulu ve Anasınıfında bilmece etkinlikleri, etkileşimli kitap okuma çalışmaları, hikaye tamamlama, EBA uygulaması üzerinden interaktif kelime oyunları faaliyetleri düzenlendi. Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Safahat ve Kutadgu Bilig okumaları; 15 Temmuz Şehit Ramazan Konuş İmam Hatip Ortaokulu Dede Korkut Masal okumaları gerçekleştirildi. Ticaret Borsası İlk ve Ortaokulu şubat ayı etkinliği olan 'Atasözleri ve Deyimleri' 3 boyutlu maketlerle tasarlayıp sergiledi.
İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı; "Dil; sadece kelimelerin ve cümlelerin toplamı değil, aynı zamanda kültürümüzün, tarihimizin ve kimliğimizin taşıyıcısıdır. Her dilin kendi içinde barındırdığı incelikler, nüanslar ve estetik unsurlar vardır. Dilimizin zenginliklerini öğrencilerimize öğretmek, onların hem dil becerilerini geliştirmelerine hem de kültürel kimliklerine sahip çıkmalarına yardımcı olur. Dilin gücünü keşfeden öğrenciler, kendilerini ifade etme konusunda daha özgüvenli olur ve farklı kültürlerle daha derin bağlar kurabilirler. Bu nedenle, dil eğitiminde dilin zenginliklerine vurgu yapmak ve öğrencilerimize dilin önemini kavratmak, onların bireysel ve toplumsal gelişimine olumlu katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.