Lise Öğrencilerinin Penceresinden: İbn Haldun ve Abidevî Eser 'Mukaddime'
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda İl Millî Eğitim Şube Müdürü Cemalettin Yüceer tarafından açılış konuşması yapıldı
Geçmişi, tarihi ve değerlerimizi bilerek geleceğe yön vermenin önemini vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı yaptığı konuşmada, "Lise düzeyindeki öğrencilerimizle bugün burada Mukaddime'yi tartışabilmek, konuşabilmek çok önemli ve kıymetlidir. Dünya tarihine "giriş" olarak yazılan abidevî eser olan "Mukaddime" özellikle beşeri ilimler konusunda ihtisas yapacak olan öğrencilerimize çalışmaları konusunda yol gösterici bir ışık olacak, onları aydınlatacaktır. Anadolu'nun bağrında yeşeren kadim kültürümüzü, insanlığın umudu olan medeniyetimizi iyi özümseyerek, dünyada neler olup bittiğini de takipte olacağız. Araştıran, derinlemesine inceleme yapan ve çalışmalarını etkili bir şekilde sunan gençlerimize, onlara danışmanlık eden öğretmenlerimize, destekleyen okul müdürlerimize, yoğun programı olmasına rağmen bize zaman ayırarak yanımızda bulunan, öğrencilerimize ışık tutan değerli Süleyman Uludağ hocamıza ve tüm katılımcılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.
Büyük bir özveriyle hazırlanan programda geçmişi ve değerlerimizi bilmenin bilinciyle geleceğimize yön verecek olan gençler, araştırmaları neticesinde İbn Haldun'u farklı yönleriyle kendi pencerelerinden anlattılar. Tarihçiliği, siyaset bilimciliği, devlet adamlığı, filozofluğu yanında dünyada sosyoloji ilminin kurucusu olarak kabul edilen İbn Haldun ve günümüzde ilmi açıdan önemli bir yol gösterici olan abidevî eser "Mukaddime" günümüze ışık tutacak bilgilerle öğrenciler tarafından katılımcılara etkili bir sunumla aktarıldı.
Ülkemizde İbn Haldun deyince ismi akıllara nakşolan ilâhiyatçı, tasavvuf tarihi profesörü, akademisyen Süleyman Uludağ; öğrencilerimizin ardından değerlendirmelerini sundu. İbn Haldun'un kıymetli eseri Mukaddime'nin kıymetinin geç anlaşıldığına vurgu yaptığı değerlendirmesinde, "Dünya değişiyor, kültürler değişiyor. Klasik eserleri anlamak da çağımız bakış açısıyla, düşüncesiyle zorlaşıyor. Mukaddime'yi ve klasik eserleri anlayabilmek için o dönemin şartlarına göre düşünmek, o dönemleri bilmek, hissetmek gerekir. Bu kıymetli eser ile geçmiş hakkında bilgi sahibi olarak geleceğe nasıl bakmamız gerektiğini anlıyoruz. Mukaddime üzerine düzenlenen birçok sempozyuma katılmış olmakla birlikte kıymetli öğrencilerimizin araştırmaları ve sunumlarıyla bu eseri dinlemek pek az nasip oldu. Öğrencilerimize ve onlara rehberlik eden öğretmenlerimize teşekkür ediyorum." sözlerini söyledi.
Prof. Dr. Süleyman Uludağ’a, sempozyumun düzenlenmesinde öğrencilere yol gösteren danışman öğretmenlere ve öğrencilere hediye takdiminin ardından "Mukaddime Sempozyumu" sona erdi.
Balıkesir Anadolu İmam Hatip Lisesi, Bandırma Ali Öztaylan Anadolu İmam Hatip Lisesi, Edremit Anadolu İmam Hatip Lisesi, Burhaniye Hacı Mehmet Fevzi Köylü Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Karesi Şule Yüksel Şenler Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerimizin hazırlamış olduğu "Mukaddime Sempozyumu" na, Altıeylül Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, İl Millİ Eğitim Müdürü Ali Tatlı, İl Millİ Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Cengiz, Altıeylül İlçe Millî Eğitim Müdürü Çetin Keren, Karesi İlçe Millî Eğitim Müdürü Sami Günnü, İl Millİ Eğitim Şube Müdürü Cemalettin Yüceer, ilahiyatçı, tasavvuf tarihi profesörü, akademisyen Süleyman Uludağ, hayırsever şair ve yazar Ahmet Kot, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.