'Perdeden Dijital Mecralara Türkiye'de Sinema'

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Cihannüma Derneği'nin düzenlediği 'Perdeden Dijital Mecralara Türkiye'de Sinema' Çalıştayı yapıldı.İki gün süren çalıştay boyunca yapılan oturumlara Sinema, Dizi Filim ve Belgesel  yönetmenleri, Akademisyenler ve Dijital içerik uzmanları konuşma ve sunumlar yaptı.

Sinema ve Dijital Mecraların Çürütücü Etkisini Kültür ve Sanat İle Yok Edebiliriz

Sinema ve Dijital İçerikler Emperyalizmin Dönüştürücü Gücüdür
Çalıştayda bir konuşma yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin Sinemanın kültürel bir dönüştürücü olduğuna dikkat çekerek: “Sinema sadece insanların hoşça vakit geçirdiği, sinema çalışanlarının  maddi gelir sağladığı, görsel bir sanat alanı değil. Sinema, Televizyon, Medyanın değişen formları ve mecraları ile kıyafetten, yaşam tarzına, kültürden, inanç ve dili değiştiren tek tipleştiren etkisi ve sonuçları itibariyle küresel kültürün ve yaşam biçiminin en etkili dönüştürücü gücü haline gelmiştir. Kitleleri gizli ya da açıkça yönlendiren bir propaganda aracı, bazen de gerçeği örtme ve kitleleri dezenformasyonlarla gerçekdışına çıkaran bir araç olarak kullanılmaktadır.” dedi.

'Perdeden Dijital Mecralara Türkiye'de Sinema'

Sözlü ve Görsel Hikaye En Etkili Eğitim ve İkna Metodudur
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin: “İnsanoğlu bir hikaye anlatıcısıdır. Evinde işyerinde duygularını, yaşadıklarını, fikirlerini, ideallerini, hayallerini anlatır. İnsanlık tarihi boyunca bu anlatımlarını bazı araçlar, bazı formlar şeklinde somut hale getirdi. Kimi kendi hikayesini anlatabilmek için kimi zaman şiir yazdı, bazen resim heykel yaptı, bazen türkü söyledi, masal, destan anlattı. Tiyatro, meddah, orta oyunu şeklinde hikayesini canlandırdı. Son yüzyılda sinema adıyla yeni bir form icat ederek hikayesini bu yolla anlatmaya başladı. Hikayeleştirerek anlatım insanlık tarihinin en eski, en etkili eğitim ve ikna metodudur. Kültürün, geleneklerin, sanatların, zanaatlerin en kadim metodu sözlü olarak bir yandan eğlenceli bir yandan hüzün dolu hikayeleştirerek kuşaktan kuşağa aktarımın sağlayan metodudur. Sinema her şeyden önce, öykü anlatan bir araçtır ve film her zaman bir öykünün görsel bir metnidir. Son dönemde gelişen ve çeşitlenen dijital imkanlar daha hızlı daha fazla kişiye ulaşabilme ve daha ucuz içerik üretebilmeyi sağlamaktadır.” dedi.

'Perdeden Dijital Mecralara Türkiye'de Sinema'

Emperyalizmin Yozlaştırıcı Araçlarını Kendi Silahıyla Etkisizleştirebiliriz
“Kültür Emperyalizmin çağımızda kullandığı en etkili araçların başında Sinema geliyor. Bunun içerisinde çizgi filmden, dizi filmlere, dijital ortamlarda sosyal medya içerikleri de dahildir.” Sözleriyle konuşmasını sürdüren Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin : “Bizler Türk-İslam Medeniyetinin mensupları olarak bütün bu araçları “İyi, Doğru, Güzel” açısından bir fırsat olarak değerlendirmek, insanlığın kullanımı için içerik üreterek sunmak durumundayız. Bizim medeniyetimizde “Hak” ve “Batıl” diye iki ayırım var. Batıl tarafında olanlar da insanlık tarihi boyunca çağının imkanlarını “Çirkin, Kötü ve Yanlış” için kullanmaya devam ediyorlar. Günümüzün form ve tekniklerini bizden daha profesyonelce ve daha başarılı kullandıkları ve “İyi-Doğru ve Güzel”i yozlaştırarak dönüştürdükleri veya dönüştürmeye çalıştıkları bir realite. Hepimizin çağı anlamak, çağın getirdiği imkanları kullanarak çağın zorunlulukları için çağdaş içerikler üreterek Hak ve Batıl mücadelesini yürütmememiz, kendimizi, toplumumuzu, insanlığı korumamız gerekiyor. “ dedi.

İzlediklerimiz Bizi Dönüştürüyor

Kültürel Emperyalizmin insanları tek tipleştirdiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin: “İzlediklerimiz biz farkında olmadan kullandığımız kelimelerden, kıyafetlerimize, inanç ve davranışlarımıza kadar bizi dönüştürüyor, tek tipleştiriyor. Yeryüzü giderek hangi milletten hangi dinden olursa olsun giderek aynı kıyafeti, aynı saç modelini, aynı yaşam biçimini, aynı alışveriş alışkanlıklarını sergileyen tek tip ve ailevi, kültürel, geleneksel, ulusal bağı olmayan basit tüketim aracı, bir nevi robotlaşmış bireylerden oluşmaya başladı. Bunu yaygınlaştıran görsel olarak izlediklerimiz. Sinemada, televizyonda, sosyal medyada izlediklerine inanan insanlar kullanışlı birer malzeme haline dönüşüyor maalesef. Bu noktada bize düşen bu mecrada insanlara gerçeği, iyiyi, doğruyu, güzeli izleterek yozlaşmanın önüne geçmek.” dedi.

Gençlerimizi Medeniyet Değerlerimize Sahip Bilim ve Sanat İnsanı Olarak Yetiştiriyoruz 
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin Büyükşehir Belediyesinin bu alanlarda çalışmaları hakkında bilgi vererek: “ Biz çağımızın araçlarını kullanarak Balıkesir’in hikayesini anlatmaya çalışıyoruz. Gençlerimizi bir yandan Türk İslam Medeniyetinin değerlerine, Türk Geleneklerine kültürüne sahip bir insan olarak yetişmelerini sağlamaya çalışırken diğer yandan da onların çağımızın bütün araçlarını en iyi kullanabilecek bilimsel, sanatsal, kültürel donanımı kazanmaları için çabalıyoruz. “ dedi.
 

Bakmadan Geçme