• Haberler
  • Gündem
  • SERKAN SARI:AKP'NİN SAĞLIK POLİTİKALARI HEKİMLERİ İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR

SERKAN SARI:AKP'NİN SAĞLIK POLİTİKALARI HEKİMLERİ İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, insanları yaşatmak için emek veren hekim ve sağlık çalışanlarının yaşam mücadelesi verdiği belirterek, 'Ne yazık ki hekim ve sağlık çalışanlarımızı ekonomik soykırım, güvencesiz çalışma hayatı, yoğun çalışma koşulları, idare baskısı

CHP’li Serkan Sarı aynı günde yaşanan üç hekimin intiharı ile sağlık çalışanları intiharlarını Meclis gündemine taşıdı. Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği’nde asistan hekim Dr. Rümeysa Keleş, Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezi'nde pratisyen hekim Dr. Eren Özkara ve Toros Devlet Hastanesi'nde görevli Acil Uzmanı Dr. Fulya Keçeci’nin aynı günde intiharı kamuoyunda derin bir üzüntü ve infial yarattığını belirten CHP’li Sarı, “Hekimlik mesleğinin ve sağlık ortamının ekonomik soykırım, güvencesiz çalışma hayatı, yoğun çalışma koşulları, idare baskısı, sağlıkta şiddet gibi birçok neden hekimlerimizi intihara sürüklemektedir” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Milletvekili Sarı “İnsanlarımızı yaşatmak için emek veren hekimlerimizin intiharlarını önleyici tedbirlere ciddi bir ihtiyaç varken, Sağlık Bakanlığı olarak hangi önlemleri alıyorsunuz?” diye sordu.

Milletvekili Sarı, Bakan Koca’dan şu soruları da yanıtlamasını istedi:

Sağlık politikalarındaki keskin değişimler ve ülkemizde hekimlerin sosyoekonomik düzeyindeki değişimlerin ve çalışma koşullarının intihar davranışı üzerine etkisi çalışılması gereken önemli bir konuyken Sağlık Bakanlığı bu konuda neden yetersiz kalmaktadır.

Hekimler için tükenmişlik sendromuna yol açan tüm faktörleri (mobbing, şiddet vb.) ortadan kaldırılması için neden düzenlemeler yapmıyorsunuz?

Hekimlerimize daha iyi çalışma koşulları sağlamak hasta ve dez avantajlı vatandaşlarımızın da sağılığı için temel bir unsur değil midir ki sağlık politikalarınızda çalışma koşullarını iyileştiremiyorsunuz?

Hekimlerimize sosyal ve ruh sağlığı desteği vermeyen politikalarınızı neden gözden geçirmiyorsunuz?

Sağlık alanında intihar eden sadece hekimlerimiz değil bir çok sağlık çalışanımız da söz konusu sağlık politikalarından ötürü intihara sürüklenmiştir. Geçen yıl yapılan bir açıklamada son 3 yılda 431 sağlıkçının intihar ettiği, sonraki yıllarda bakanlığın bir bilgi paylaşımında bulunmadığını bilinmektedir. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın başladığı 2003 yılından bu yana sağlık alanında intihar eden hekim ve sağlık çalışanlarının sayısı kaçtır? Bakanlığınız intihar eden hekim sayısını neden dikkate almamaktadır?

Bakmadan Geçme