• Haberler
  • Sağlık
  • Uzm. Dr. Keskin: 'Otizmde erken tanı başarıya giden hikâyenin ilk adımıdır.'

Uzm. Dr. Keskin: 'Otizmde erken tanı başarıya giden hikâyenin ilk adımıdır.'

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü ile ilgili bir açıklama yaptı:

 

 

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), Doğuştan var olan Yaşamın ilk üç yılında belirginleşen

Sosyal-iletişimsel alanda belirgin yetersizlikleri olan

Sınırlı, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgi alanları ile seyreden bir bozukluktur. Otizmin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte oluşumunda genetik ve çevresel faktörler rol oynamaktadır. Otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi yoktur; bu nedenle otizm spektrum bozukluğuna her toplumda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır. Erkeklerde kızlardan 3-4 kat daha yaygın olarak görülmekte; ancak kızlarda durum daha ağır seyretmektedir.

Otizm Spektrum Bozukluğunun Uyarıcı Belirtileri

• Göz teması kurmaması veya birkaç saniyeden uzun göze bakmaması

• İsmiyle seslenince bakmaması

• İşaret parmağını kullanarak ilgisini çeken şeyi göstermemesi, parmakla bir şey gösterildiğinde ilgilenmemesi

• Sanki duymuyormuş gibi davranması

• Etrafındaki insanlara ilgi göstermemesi, tek başına oynamayı tercih etmesi

• Takıntılı ve tekrarlayıcı davranışların olması (ellerini kanat çırpar gibi sallaması, kendi çevresinde veya eşyalar etrafında dönmesi vb.

 

         Otizmin tanısı çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından konulmaktadır. Otizm Spektrum Bozukluğunun bugün için kabul edilen en önemli tedavi aracı özel eğitimdir. Sağlık Bakanlığı tarafından otizmde erken tanı konulabilmesi için 18-36 Ay Otizm Spektrum Bozukluğu Tarama ve Takip Programı yürütülmektedir. Bu kapsamda aile sağlığı merkezlerimizde 18-36 ay arasındaki otizm riski açısından değerlendirilen çocuklarda risk saptandığı takdirde çocuklar ilçe sağlık müdürlüklerimizde görev yapmakta olan psikolog ve çocuk gelişimcilere yönlendirilmektedir. Psikolog ve çocuk gelişimciler tarafından riskli çocuklara M-CHAT uygulaması ve gerekli değerlendirmeler yapılmakta, değerlendirme sonucunda risk tespit edilen çocuklar Müdürlüğümüz tarafından randevusu alınarak çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanına yönlendirilmektedir. İlk aşamadan itibaren risk tespit edilen çocukların tanı ve tedavi süreçleri Müdürlüğümüz ve Bakanlığımız tarafından takip edilmektedir. Tarama programı ile erken yaşta riskli olgular tespit edilebilmekte ve erken tanı ile bir çocuğun hayatı değişebilmektedir. 

Otizmde erken tanı başarıya giden hikâyenin ilk adımıdır.

Uzm. Dr. Keskin: 'Otizmde erken tanı başarıya giden hikâyenin ilk adımıdır.'

Bakmadan Geçme