Balıkesir 10 Numaralı Şehir - Ramazan Karaca
SON DAKİKA

Balıkesir 10 Numaralı Şehir


Çok değerli kardeşim, TRT Sanatçısı Ali Çakar’ın şehrimiz için yaptığı ve sahip olduğumuz bütün özelliklerini anlatan türkünün nakaratı “Balıkesir 10 Numaralı Şehir” ve bu sözler dinleyenlerin dilinden düşmüyor. Hatta raiting rekorları kıran MasterChef programının tanıtımı da klipin görüntüleri ve müziği ile oldu. Peki, biz kendimizi mi avutuyoruz bunları söyleyerek; durum nedir?
Hemen başında söyleyeceğim ki kendimizi falan avutmuyoruz. Tek cümleyle söyleyeyim; Balıkesir’in İl olarak sahip oldukları başka hiçbir şehirde yok…
Bütün eleştirilerinizi ve anlatmak istediklerinizi bu cümlenin üzerine söyleyiniz, ondan sonra sizinle konuşalım. Bir kere burada anlaşalım. Buna itiraz edecek olanla sabaha kadar tartışabiliriz. Balıkesir’in sınırları içinde kalanlarla ilgili olarak söylüyorum, bunları…
Bakın çok kısa kısa örnekler vereceğim; hem de çok yakından…
Yemek programları esnasında ilimize gelen Antepli usta bile dedi ki; ben birçok ürünü ve neresi olduğunu bilmediğim yemeklerin Balıkesir olduğunu burada öğrendim
Hemen yine yakına gelelim; geçen gün “Torunlar Kuva-yi Milliyeyi Anlatıyor” programından sonra biraz anlattığımız yönetmen İbrahim Ergül o kadar etkilendi ki hem anlatılanlardan ve yaşananlardan, “Burada her bir bireysel hikâyeden birer dizi olur” dedi.
Son Balıkesir bombası asıl, iyi anlatılırsa öneminin ne olduğu anlaşılır. Önceki gün Türkiye'nin ilk Bor cevherini katma değer odaklı yeni bir ürüne dönüştürecek Eti Maden Ferrobor Üretim Tesisi'nin temeli Balıkesir’in Bandırma ilçesinde atıldı. Yıllık 800 ton üretim yapacak!
Verilen bilgilere göre Bor karbürün neredeyse tamamını yurt dışından ithal ediyorduk. Bor karbür tozunun tonu yaklaşık 40 bin dolar. Zırh yapıldığında tonu 400 bin dolara kadar çıkıyor. İnşallah bor karbür tesisimizle bu değer zincirinin tamamına sahip olacağımız imkânlara kavuşacağız. 
Peki, bu üretilen yeni ürün nerelerde kullanılıyor ki bu kadar önemli? Başta Savunma Sanayi olma üzere, havacılık, otomotiv sektörü, tıp elektroniği ve elektronik ev aletleri gibi pek çok alanda kullanılıyor.  Bunlar hem en büyük giderler hem de ileride ihracatta bize en büyük gelir olacak. 
Peki, bu kimin sınırları içinde? Hammadde Bigadiç, fabrika Bandırma… Daha başka söze gerek var mı? 
Bizim Allah vergisi imkânlarımız var; örneğin diğer illerde çok gelişmiş ve çok söylenen illerde ise Ankara’da çok çok yüksek yerlerden yerele yönelen siyasetçileri var; Kayseri, Gaziantep, Malatya vb. iller örneğin.
Haa bizde de olmuştu; rahmetli Edip Uğur, Genel Başkan Yardımcılığından yerele gelmişti ama maalesef siyasi atraksiyonlar devam etmesine izin vermedi. Etkisi ve yapılacaklar görülmeye başlamıştı ki; etkisiz hale getirildi. Yani bizim Balıkesir’in en büyük avantajları böyle dezavantajlara dönüşmüş oluyor. 
Umarım bundan sonra böyle olmaz dileklerimle yazımı tamamlıyorum… 
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
27Şub

BALIKESİR’İ SEVİYORSAK…

19Şub

Hızlı Tren Gelmez mi Ola !!!

12Şub

Seçimleri Kim Kazanamaz!!?

06Şub

6 Şubat, Deprem ve Balıkesir

18Ara

Futboldaki Kaos