Balıkesir’in Meydanı - Ramazan Karaca
SON DAKİKA

Balıkesir’in Meydanı



Benim ilkokula gittiğim dönemlerde 6 Eylül Balıkesir’in kurtuluş törenleri Kervansaray Oteli önünde yapılırdı. Hatırladığım kadarıyla 5. sınıfta biz de bayrama katıldık ve oradan geçiş yaparak Milli Kuvvetlerden Ali Hikmet Paşa Meydanına ve Anafartalar’a geçtik. Yıllar öncesi fotolarda zaten oradaki törenleri görüyoruz. Dolayısıyla o meydan Balıkesirliler için çok önemlidir…
 Benim için ayrı bir önemi ve anlamı da çok uzun yıllardır sürdürdüğüm “Balıkesir’in Meydanı” Programının fonunda da bu meydanın fotoğrafı bulunuyor. Bu girişi Ali Hikmet Paşa meydanında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlanan, tarihi şadırvanın restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarına değinmek için yaptım. 10 Aralık Cumartesi günü başlayan çalışmalar, açıklandığına göre 31 Aralık’ta tamamlanacak. 
Peki, durum neydi de ne oluyor? Yapılan haberlerde görselleri görmüşsünüzdür, ortada bulunan tarihi şadırvanın üstü orijinali gibi yapılacak. 
Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin  (BASKİ), yağmur drenaj ve şebeke hattı uygulamalarını tamamlamasının ardından hızlı bir şekilde çevre düzenlemesinin yapılacağı açıklandı.
Verilen bilgiye göre devam eden altyapı çalışmaları sayesinde Karaoğlan, Dumlupınar ve Hisariçi mahallerinden gelen yağmur suları, su birikintisine neden olmadan 130 metre yağmur drenaj hattı ile Çay Deresi’ne aktarılacak. Yeraltı çöp konteynırları ile kent mobilyalarının da yenileneceği, yeni yeşil alanların oluşturulacağı düzenleme çalışmaları kapsamında tarihi şadırvan geçmişteki özgün formu ile restore edilecek.
Yani bir taşla birçok kuş vurulacak. Benim dikkatimi çeken bu meydanda yıllar önce, meydan kıraathanesi, ardından yeraltı çarşısı ve pehlivanlar gazinosu gibi aşamaların ardından uzun süredir bir çalışma yapılmamıştı. Yani artık zamanı gelmiş ve geçiyordu yeni bir düzenleme için. Bitmiş halinin grafiklerini gördük fena durmayacak gibi görünüyor. Özellikle alt yapıyla birlikte yeniden ele alınması mutlaka güzel ama sanki ileriki yıllarda yine birkaç aşamalık işler de var gibi geliyor bana. Mesela meydan biraz daha genişletile bilinir mi acaba? Tabii böyle bir çalışmanın çok yüksek maliyetleri olabilir ama mesela dedik…
Bu işin ardından sıranın Anafartalar Caddesine geleceği de açıklandı. Anafartalar Caddesi deyince moralim bozuluyor. Cadde üzerinde en sağda 120 küsur aracın park edebilmesi için trafik devamlı tıkanıyor. Nedeni mi? Nedeni şu… En sağa araçlar daimi park yapınca ikinci şerit, geçici park eden araçlar tarafından devamlı işgal ediliyor ve trafik için sadece tek şerit kalıyor. Bu da trafiğin taa Turan Caddesi Belediye Otoparkına kadar, hatta zaman zaman Deve Loncasına kadar tıkanmasına neden oluyor ve gün içinde binlerce araç sıkıntı çekiyor. Onun için çok yakın bir zamanda Anafartalar Caddesinin en sağına daimi parkın yasak edilmesi lazım. 
Kısacası belirtmek de fayda var; bu dönemde böylesi nokta atışı düzenleme ve çalışmaların şehrin merkezine önemli katkıları olduğuna inananlardanım. Bunu gözlemlerim sonucu ifade ediyorum. Bu konuda daha elbette çok şeyler yapılabilir ki, onu da zaman içinde hep birlikte göreceğiz…
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
27Şub

BALIKESİR’İ SEVİYORSAK…

19Şub

Hızlı Tren Gelmez mi Ola !!!

12Şub

Seçimleri Kim Kazanamaz!!?

06Şub

6 Şubat, Deprem ve Balıkesir

18Ara

Futboldaki Kaos