Mahalle İftarları - Ramazan Karaca
SON DAKİKA

Mahalle İftarları



İki yıllık pandemi döneminde gerçekleştiremediğimiz toplu iftarlara çok şükür kavuştuk. Yine o eski günlerdeki, manevi duygularımızın üst düzeye çıktığı iftarlar başladı. Benim bugün aktarmak istediklerim mahallelerde yapılan sokak arası iftarlar olacak. Çünkü bu iftarlar tam da amacına uygun ve yapılması gerekenleri yansıtıyor.
Bu konu üzerinde durmamın nedeni, iki yıldır böylesi görüntüleri özlememiz olduğu kadar hakikaten nokta atışı iftarlar olmasından da kaynaklanıyor. Bunlar içinde gözlem yaptıklarım ve nasıl yapıldıklarını bildiğim mahalle arası iftarlardan bahsetmek istiyorum. İlk gözlemim olan      2. Sakarya Mahallesi iftarından bahsedeyim. Her gün en az 500 kişilek iftar veriyorlar. Öncelikle belirteyim, bu iftarları tamamen kendileri organize ediyorlar. Yani bu işin mali külfetini, mahallenin ileri gelenleri kendi imkânları ile oluşturuyorlar. Bunu gören şehrimiz ileri gelenlerinden de, biz de destek verelim istekleri gelmeye başladı. Burada bir espiri daha var ki bence işte o çok önemli. Buradaki masaların kurulması, yemeklerin dağıtılması tamamen mahallenin gençleri ve hatta çocukları tarafından gerçekleştiriliyor. Görseniz nasıl şevkle yapıyorlar. Hatta bazan yemek dualarını bile kendileri yapıyor. Ben bütün o görüntüleri izleyince o kadar duygulanıyorum ki, ayıp olmasa her akşam orada iftar yapmak isterdim. Bir de bu organizasyonu yapanlar çocukluklarını, gençliklerini bildiğim kardeşlerim yeğenlerim olunca bu duygusallık çok çok yükseliyor. Sıtkı Şeremetli abi biraz rahatsızdı ve hiçbir yere iftara gitmiyordu, beni kırmadı ve ailece buraya iftara geldiler, son derece beğendiler ve duygulandılar. Geçen akşam ikimizin de sevdiği bir kardeşimizin verdiği iftara davet ettim, yine geldi. Başka bir yer olsa kesinlikle gitmeyeceğini biliyorum.
Yine Mahalle iftarları arasında Toygar’da gerçekleştirilen bir başka iftarda da sokaklar almadı. Aynı coşku ve mutluluk içinde yapıldı. Keza cumartesi akşamı da Sütlüce Mahallesi iftarı da çok çok büyük bir ilgiyle yapıldı. Yine aynı akşam Köseler Mahallesi iftarı da görülmeye değerdi. Bin 700 kişilik iftar verildi ve muhtar bu iftarın da tamamen kendi imkânlarıyla verildiğini söyledi. Kimisi et için dana, kimisi para yardımı yaparak bu iftarı gerçekleştirdiler. Köy meydanında adım atacak yer kalmamıştı. Bu manzara da beni çok etkiledi. Bütün bu iftarlar benim gözlemlediklerimdi…
Bir de yine Vali Hasan Şıldak’ın da anlam içeren iftarlarından bahsetmek istiyorum. Bu iftarları Vali Bey seçerek gidiyor. Yani özel insanların evlerine ve organizasyon iftarlarına... (Şehit, gazi, yaşlılar, yetimler ve öksüzler) Yani yanlarında olunmasından mutluluk duyacak; ilgiye ve şefkate ihtiyacı olanlara verilen iftarlar. Bu önemli, çünkü onların yanında maddi ve manevi olarak bulunmak çok doğru ve bir o kadar da anlamlı…
Bütün bu örneklere elbette ki, hem Büyükşehir hem de ilçe belediyelerin yaptıkları güzel işleri de eklemek gerekiyor. Yapılan ziyaretlerde gerçekleştirilen çok yararlı hizmetleri de görüyoruz. Bunları görmezden gelmek onlara haksızlık olur. E, “tabi yapacaklar görevleri” diyebilirsiniz. Doğru ama özellikle amaca uygun yapılanları da belirtmeden geçmemek lazım. 
Gördüklerimi, duyduklarımı yerim elverdiği ölçüde anlatmaya çalıştım. Anlattıklarım da hep özlediklerimiz ve görmek istediklerimizdi. Daha başka şeyler de yapılabilir diyebiliriz. Elbette yapılabilir. Ama bunlar bile bu yıl ne çok şeyi özlediğimizi anlamamıza yetti. Önümüzdeki yıl daha fazlaları da yapılır inşallah…

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
27Şub

BALIKESİR’İ SEVİYORSAK…

19Şub

Hızlı Tren Gelmez mi Ola !!!

12Şub

Seçimleri Kim Kazanamaz!!?

06Şub

6 Şubat, Deprem ve Balıkesir

18Ara

Futboldaki Kaos