Ramazan Karaca

'Makas'la Cinayet

Ramazan Karaca


Evet, her bayramda trafik kazaları olur ve birçok insan hayatını kaybeder. Bunlarda çoğu kez aşırı yoğunluk ve dikkatsizlik rol oynarken bu defa gelen görüntüler herkese aynı cümleyi söyletti: ”Bu artık kaza değil resmen cinayet.” Hem de nasıl bir cinayet, o kadar göstere göstere geldi ki bunun başka izahı yok…
Buraya kadar yazdıklarımdan anlamışsınızdır, İzmir'in Menderes ilçesinde Kısık Mahallesi İzmir- Aydın kara yolunda meydana gelen ve beş kişinin hayatını kaybettiği, 20 kişinin de yaralandığı trafik kazasından bahsediyorum. 
İçerisinde 11 kişinin bulunduğu otomobile, MAKAS yaparak araçları sollayıp sağlayan bir Doblo direksiyon hâkimiyetini kaybederek yandan çarptı. Doblo kendini toparlayarak yoluna devam ederken, çarptığı araç kontrolünü kaybetti ve refüjü aşarak, karşı yönden gelen yolcu minibüsüyle çarpıştı. Sonuç; beş kişi hayatını kaybetti 20 yaralı…
O kadar göstere göstere bir kaza ki onun için gerek haberlerde gerekse sosyal medyada cinayet olarak nitelendirildi. Zaten aksi düşünülemez ki… Bu makas atmaları en çok elbette ki İstanbul trafiğinde görmek mümkün. Bakıyorsunuz oralarda çok lüks ve çok güçlü araçlar ile makas atan atana… Anladığım kadarıyla en ufak bir açık gördüklerinde bunu yapıyorlar. Bunu yaparken anlamadığım ama tahmin ettiğim; hem kendilerine güveniyor hem de araçlarına güveniyorlar. Ama düşünmüyorlar ki; verdikleri sıkıntı insanları, diğer araçları zor duruma düşürüyor. Bu son cinayet gibi kazada olduğu gibi…Ben baktım trafikte makas atmanın cezası ne kadar diye; Trafik cezalarında yapılan yeni düzenlemeyle birlikte slalom ve drift yapmanın (makas atma) cezası, 9 bin 125 liradan 20 bin 340 liraya yükseltilmiş. Yüksek de bir meblağ… Peki, bu ne kadar caydırıcı oluyor ki? Bence hemen hemen hiç gibi bir oran. Çünkü bizler kendi çevremizde bile bunları görüyoruz. Bu cezalar elbette ki bazıları için yüksek ve istismara da açık gibi. Zannediyorum ihbar halinde ispat etmek zorunluluğu var. Ya da bu işle görevlilerin beyanları esas alınıyor. Çünkü itirazların da çok olduğu belirtiliyor. Zamanında Almanya’da ikamet eden bir arkadaşa sormuştum sizin orada da böyle makaslar oluyor mu? diye… “İsterse yapsın anında en az 10 kişi telefon açar ve en yakında durdururlar” dedi. Yani yapmaları çok zor. Biz de bildiriyoruz elbette ama çoğu kimse de başıma iş alırım düşüncesiyle vazgeçiyordur. Çünkü ondan sonraki aşamalar, hani vaktin bolsa şahit ol söylemi gibi uzayabilir; hatta seni yolundan bile alıkoyabilirler. 
Maalesef acı ama gerçek olan bir trafik realitemiz var. Hemen hemen birçok trafik kuralında durum bu; ben de dâhil birçok kuralı ihmal ediyoruz. Özellikle cep telefonu konusunda çok ihmallerimizin olduğu gibi…
Son söz ne diyelim; klasik olsun: “TRAFİK AFFETMEZ”
 

Yazarın Diğer Yazıları