Rus Rusluğunu yine yapıyor - Ramazan Karaca
SON DAKİKA

Rus Rusluğunu yine yapıyor



Kuzey komşularımız arasındaki gerginlik ve ardından başlayan savaş bizim sınırlarımız dışında olmasına rağmen hem ülkemizin hem de bu ülkenin bir şehri olan Balıkesir’de yaşayan bizlerin de bir anda gündeminin başına oturuverdi. Nasıl oturmasın ki, zaten şu anda birçok nedenden sıkıntı içinde olan bizleri bu savaş hem insani hem de stratejik anlamda yakından ilgilendiriyor.
Burada bizim her zaman zihinlerimizde olan ve tarih boyunca her zaman örnekleri verilebilecek bir tutumları dolayısıyla sık sık dile getirilen bir cümleyle onun için başlamak istedim. Rus, Rusluğunu her zaman yapmıştır ve yapmaya devam edecektir. Tabii ki bu sözün aslı P harfiyle başlar biz argolusunu vermemek için böyle yazdık. 
Elbette ki neden diyebilirsiniz… Tarih bunun örnekleriyle dopdolu. Hem yakın tarihimizden hem de daha geçmişten biliyoruz ki; bu coğrafyanın yıllardır yaşadığı bütün olumsuzlukların kaynağında, Rusların işgalci ve emperyal zihniyetlerinin ve uygulamalarının yattığıdır. Bu Çarlıkta da, Sovyetler Birliği döneminde de ve 1991’den sonra da bu yönde tezahür etmiştir. Tamamen yukarıdaki zihniyetle hareket etmesidir. Putin Çeçenistan'da yaptığını Ukrayna da yapmaya çalışıyor. Ama o bölgeyi avucunun içi gibi bilen ve bu konuda tecrübesi çok yüksek olan bir ağabeyimizin ifade ettiği gibi; bu ABD’nin daha doğrusu Batı’nın Rusya’ya bir oyunu da olabilir. Bunların hepsini düşünebiliriz.
Bir de yine bu anlamda derin araştırmaları olan bir uzman da şunları yazmış:
 “Sovyet sonrası bağımsız devletlerin ulusçuluk politikalarıyla kıyaslandığında Rusya’da ortaya çıkan kimlik arayışının farklı boyutları vardı. Federal ve çok uluslu bir devlet olan Rusya, eski topraklarını, konumunu ve kudretini yitirmişti. Yaklaşık 140 milyon nüfusa sahip çok etnikli bir devlette ulus inşası, bu açıdan farklı bir mahiyet kazandı. Üstelik 25 milyon etnik Rus, yakın çevre ülkelerde yaşamak zorunda kaldı. Etnik ve vatandaşlık esaslı ulusçuluk tipleri siyasal ve kamusal hayatta yankı buldu. Bunun yanında Rusya Federasyonu’nda kurulan hükümetler, siyasal ve ekonomik amaçlarına ulaşmak için pragmatik bir ulusalcı retorik kullanarak devletçi ulusçuluk projesini benimsedi.”
Bakın bu teşhis bile Rusya’nın Rusluğunu yapması için bir nedendir diye düşünüyorum. 
Bizim esas üzerinde durduğumuz bu gerginliğin ve savaşın başta çocuklar olmak üzere birçok kişinin hayatının kararmasına neden olması ve en yakında bulunan bir ülke olarak elbette ki bizi de en olumsuz bir şekilde etkileyecek olmasıdır. Gerisi zaten yüz yıllardır hep yaşanan senaryolardır…

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
27Şub

BALIKESİR’İ SEVİYORSAK…

19Şub

Hızlı Tren Gelmez mi Ola !!!

12Şub

Seçimleri Kim Kazanamaz!!?

06Şub

6 Şubat, Deprem ve Balıkesir

18Ara

Futboldaki Kaos