Trafik kazaları ve Bayram Öncesi - Ramazan Karaca
SON DAKİKA

Trafik kazaları ve Bayram Öncesi


       Önümüzdeki Cuma günü arife ve hayırlısıyla cumartesi günü de Kurban Bayramının 1. günü… Dolayısıyla karayollarındaki trafik de son derece artacak. Son günlerde yaşanan trafik kazaları çok dikkatimizi çekmeye başladı. Öyle ki, o kadar müsait olmasına rağmen otoyollarında bile ölümlü kazalar oluyor. Peki, neden?..
  Nedenlerine geçmeden önce belirtmek gerekir ki artık ülkemizde büyüyen trafik sorununa yeni çözüm önerileri getirmek amacıyla çeşitli kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ile birlikte ortaklaşa çalışmalar yapıyor ve çözüme yönelik önemli uygulamalar gerçekleştiriliyor. İllerde de Emniyet Müdürlüğü tarafından trafikteki sorunların çözümü konusunda; başta geleceğin büyükleri okul çağındaki öğrencilerimiz olmak üzere, tüm yol kullanıcılarına yönelik eğitim ve bilgilendirme amaçlı projeler geliştirerek uygulanıyor.
      Bütün bunlar, sadece daha fazla insan ölmemesi veya sakat kalmaması için yapılıyor. Çok iyi de yapılıyor; daha da çok yapılsın ve de iyice işin önemine vakıf olalım. Ama bakın son günlerdeki kaza haberlerine…Kaç tane ölümlü kazalar oldu ki bunlar bizi ürkütmeli, aklımızı başımıza almamızı sağlamalıdır. 
     Ortada bir gerçek var ki, o da trafik kazaları sürücülerin ve yayaların hatalarından, trafik kurallarını ihlal etmelerinden kaynaklanıyor. Yani diğer faktörlerin payı çok az. Yanisi şu; kurallara uymuyoruz ve kazalar oluyor. 2 kere 2 eşittir 4 eder. Bunun lamı cimi yok; başka izahı da yok. Bir de kurallara uymayanların zararı sadece kendisine değil ki, karşıdakine de zarar veriyor.  Çünkü son otoyol kazasını hatırlayın. Vali Hasan Şıldak açıkladı. Öndeki araca arkadan gelen araç çarpıyor ve aynı aileden 5 kişi ölüyor. Yani sadece bizim uymamız yeterli değil…
Trafik kuralları ile ilgili bir slogan var, ne kadar anlamlı: “ Trafik kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım.”   Ne kadar güzel söylenmiş bir söz. Özellikle okullarda çocuklarımıza verilen eğitimler çok yararlı oluyor. Hem kendileri için, hem de ebeveynlerini çok iyi uyarıyorlar.
-Yavaş git baba, kırmızı yanıyor baba veya az da olsa anne… (Evet, kadınlar kurallara daha fazla uyuyor.) 
   Bu cümleleri hepimiz işitmişizdir. En sıkı denetçimiz onlardır. Onların ikazları birçok anne baba da çoğu kez etkili olmuştur. Ben de oldu mesela… Hal böyle olduğu için her şeyin başı eğitim olduğu gibi bunda da değişmiyor. Yetkililer bu konularda gerekli eğitimleri verdiklerini ifade ediyorlar. Daha fazla verilmesi kuşkusuz bizim lehimizedir. 
     Bir konu da alınan tedbirlerle ilgili… Birçok tedbir zaman zaman bizleri sıkmaktadır. Ama unutulmamalıdır ki, alınan trafik tedbirler bizim can ve mal güvenliğimizi korumaya yöneliktir. Bizim trafik kurallarına uymamız ve bunu bir yaşam biçimi haline getirmemiz, trafik güvenliğine katkıda bulunmamız, ülkemiz ve Balıkesir’imizin huzuru açısından son derece önemlidir. Trafikte önce biz örnek olalım, karşımızdakinin de değiştiğini görebiliriz. Bu yıl 34 sene oldu ehliyet alalı ve ben kurallara uyduğu için kaza yapan görmedim. Bize zor da gelse kuralara uyalım. Son söz uymayanları da uyaralım; ama nazikçe… Herkese kazasız günlerde nice bayramlar diliyorum.
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
27Şub

BALIKESİR’İ SEVİYORSAK…

19Şub

Hızlı Tren Gelmez mi Ola !!!

12Şub

Seçimleri Kim Kazanamaz!!?

06Şub

6 Şubat, Deprem ve Balıkesir

18Ara

Futboldaki Kaos