Türkiye'yi doyuran ilimiz Balıkesir - Ramazan Karaca
SON DAKİKA

Türkiye'yi doyuran ilimiz Balıkesir


     TÜRKİYE’Yİ DOYURAN 
      İLİMİZ BALIKESİR
      Hepimizin malumu olduğu üzere, Balıkesir Türkiye’yi doyuran il olarak bilinir. Bu yıllardan beri çeşitli vesilelerle dile getirilir. Bu anlamda yapılan etkinliklerle, tanıtımlarla konunun daha geniş kitlelere yayılması için uğraş verilir. Son yıllarda çok dikkat çeken “50 Peynirli Şehir Balıkesir” kitabından sonra “Zeytin Ülkesi Balıkesir” isimli yeni bir kitabın da tanıtımı yapıldı. Ama esas bomba bugün yapılacak etkinlikte… 
Esas bombaya gelmeden önce “Zeytin Ülkesi Balıkesir” kitabına biraz değinmek istiyorum. “50 Peynirli Şehir Balıkesir” kitabını yazan iki yazar Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur bu kez de “Zeytin Ülkesi Balıkesir” isimli kitabı yazdı. Bu amaçla Gömeç’te gerçekleşen lansmanda Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, bu konunun neden önemli olduğunu anlattı. Uzun uzun haberlerden okuyabilirsiniz, ben özet olarak belirteyim; söylediklerine katılmamak mümkün değil. Neredeyse üç kilo zeytin üreten illerin kendilerini zeytincilik alanında bir numara ilan ettiği ülkemizde, 12 milyon zeytin ağacına sahip olan Balıkesir’in bu anlamda göz ardı edilmesini insan anlayamıyor. Bu iki başarılı yazar şu anda ismi açıklanmayan üçüncü kitaplarını da yazarak Balıkesir’in çok daha yakından tanınması konusunda önemli bir işe imza atmış olacaklar…
Şimdi gelelim bugünkü esas bombaya… Türkiye’de yine bazı illerin kahvaltılarından bahsedilir. Bugün yapılacak bir tanıtımla önümüzdeki yaz 2-5 Haziran 2022 tarihinde Avlu’da yapılacak olan “Uluslararası Balıkesir Kahvaltı Festivali” hakkında bilgi verilecek. 
Program, il protokolü, oda ve borsa temsilcileri, kooperatif ve birlik temsilcileri, gıda üreticileri, yiyecek içecek işletmeleri, oteller, acenteler, Türkiye Aşçılar Federasyonu Temsilcileri, Türkiye Aşçılar Birliği Temsilcileri, Gastronomi Turizmi Derneği Temsilcileri, diğer gastronomi şehirlerinden ilgililer ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirilecek.
 İki yılı aşkın süredir Balıkesir Valiliği öncülüğünde yürütülen Marka Şehir Balıkesir çalışması kapsamında “Lezzet Dolu Balıkesir” mottosuyla Balıkesir’in gastronomik değerleri ön plana çıkarılıyor. Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası ile Esnaf ve Sanatkârlar Odası iş birliği içinde yürütülen Gastronomi Şehri Balıkesir Projesi ile Balıkesir’in kahvaltılık ürünleri “Balıkesir Kahvaltısı” çatısı altında markalaşıyor.
2-5 Haziran 2022 tarihlerinde Avlu Balıkesir’de gerçekleştirilecek Uluslararası Kahvaltı Festivalinde gıda üreticileri, restoranlar, konaklama tesisleri, turizm acenteleri, ulusal ve uluslararası gastronomi şehirleri ile kadın kooperatifleri stant açabilecek. Festival, sempozyumlar, yarışmalar, workshoplar, tadım etkinlikleri ve konserlere ev sahipliği yapacak. Ulusal ve uluslararası şefler, sivil toplum kuruluşları, sektör temsilcileri, akademisyenler, yerli ve yabancı gurme yazarlar, basın, köşe yazarları, gastronomi şehirlerine ev sahipliği yapan ülkelerin büyükelçilerinin konuk olarak yer alacağı etkinlik herkes tarafından ziyaret edilebilecek.
Şimdi şu son paragrafı da okuduktan sonra böylesi bir çalışmanın Balıkesir’e artı değer katma yönünde “Ne faydası olacak ki” diyebilir miyiz? Elbette ki diyemeyiz. 
Keza 10-13 Mart 2022’de Kepsut’ta yapılacak olan, 12. Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı da yine böylesi önemli etkinliklerdir.
 Bu ve benzeri güzel etkinlikler Balıkesir’in vizyonunu genişletiyor ve de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Ama en önemlisi Balıkesir’in ülke genelindeki etkisini de artırıyor. Bu bir gerçek. Yurdumuzun birçok yerinde Balıkesir’in özellikle tarım ve hayvancılıktaki uygulamaları örnek gösteriliyor. Bunlar değişik platformlarda dile getiriliyor. 
Her sektörde olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da teknoloji çok gelişti. Çiftçimizin bu teknolojiden yararlanabilmesi için gerekli kolaylıkların sağlanması esas alınmalıdır. Bütün bunlar sağlandığında zaten ülkemizi ve Balıkesir’i kimse tutamaz…
(Ama bir dip notu mutlaka yazmalıyım; böylesi önemli konular varken, peki şehrimizdeki birçok kişinin enerjisi nerelere kanalize ediliyor? Ben söyleyeyim: “Hem siyasi hem de ekonomik ranta…”  İşte bizim en büyük problemimiz bu…)
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
27Şub

BALIKESİR’İ SEVİYORSAK…

19Şub

Hızlı Tren Gelmez mi Ola !!!

12Şub

Seçimleri Kim Kazanamaz!!?

06Şub

6 Şubat, Deprem ve Balıkesir

18Ara

Futboldaki Kaos