Ramazan Karaca

Yürü Be Arkadaşım!!!

Ramazan Karaca


    Yıllar önce haber spikerliğine Balıkesir Karesi TV’de başlayan Burcu Kaya kardeşim, bildiğiniz gibi çok uzun zamandır NTV’de başarılı bir şekilde mesleğini icra ediyor. Burcu kardeşim haber spikerliğinin yanı sıra son zamanlarda Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ile “Yaşasın Hayat” diye bir programı da sunuyor. Müftüoğlu burada sağlığımız için çok çok önemli ve hayati bilgiler veriyor.
    Başta emekli maaşları ve hayat pahalılığı olma üzere gündem çok yoğun ama bütün bu hengâmenin içinde ben bu konuya değinmek istedim. Çünkü sağlık her şeyin önünde; para pul, iş güç hepsi o olmazsa olmuyor. İşte bu anlamda Türkiye’de söylediklerine güvenilmesi gereken sağlık otoritelerinin en başında olduğunu bildiğimiz Osman Hocayı her fırsatta dinlemeye çalışırım. En son yine dinlediğimde özellikle biraz yaş almışlara ve de göbek eritmek isteyenlere ısrarla yürümeyi tavsiye etti. Amaaa tempolu yürüyüş; AVM’lerde gezer gibi değil… Yani artık mekik çekemeyenler için oldukça pratik bir öneri.
 Bence böylesine hayati bilgileri pratik olarak veren; cuma akşamları 22.00’de yayınlanan ve ardından cumartesi günleri de tekrarı olan Yaşasın Hayat programını mutlaka takip edin ya da Youtube’den izleyin…
   Biz yine yürüyüşümüze devam edelim (Tabii tempolu!) Sosyal medya mecraları pozitif anlamda kullanıldığında çok yararlı malzemeler sunuyor. Komşum Genel Cerrah Dr. İrfan Gürutku’nun paylaşımı ile daha önce gördüğüm ve dikkatimi çeken bilgileri de aktarmak isterim. Yürüyüş konusunda yapılmış paylaşım üzerinde durmak istiyorum. Prof Dr. Osman Müftüoğlu’nun da sık sık işaret ettiği ve özellikle belirttiği yürüyüşün bizim için ne kadar önemli olduğunu ve bizlere neler kattıklarını buraya almakta fayda görüyorum.
     Paylaşımda yürüyüşün bize kazandırdıkları şöyle anlatılmış:
1-Vücut direncini arttırır. Soğuk algınlığı riski yarıya iner. Bu demektir ki, hepimizin kış aylarında en büyük koruyucusu yürüyüştür...
2-Endorfin seviyesini arttırır. 10 dakikada stresi, gerginliği, yorgunluğu ve sersemliği dindirir. Günümüzün en büyük dertleri bunlar…
3-Glokom riskini azaltır. (Görme siniri hastalığı) İleride körlüğe kadar giden bir hastalık ki, bu açıdan da önemli…
4- Beş yılda Alzheimer riskini yarıya indirir. Çağımızın en korkulan yaşlılık hastalığı. Sırf bu risk için bile yürünür…
5- Kalp hızı ve kan dolaşımını arttırarak, kalp sağlığını geliştirir… Kalp bu daha başka ne denir ki…
6-Karın kaslarını geliştirir. Göbekleri önde gidenler için duyurulur…
7- Kol ve omuz kaslarını geliştirir. Yaşlılıkta özellikle bizi çok rahat ettirir…
8-Kemik kütlesini arttırır. Kemik erimesi riskini azaltır. Yine yaşlılık hastalıklarından olan kemik erimesi de çok önemli…
9-Kadınlarda kolon kanserini yüzde 31 azaltır. Allah korusun bağırsaklarımızın hareketi sağlanarak bu hastalıktan korunmak gerekiyor…
10- Bacakları kuvvetlendirir. Yine yaşlılıkta bize çok gerekli olan bacaklarımızı şimdiden geliştirmekte fayda var…
11-Dengeyi geliştirir düşme riskini azaltır. Düşerek bir yerini kırmamak için bu da önemli…
12- Koşmadan daha çok yağ yakar. İşte bu mükemmel, koşma gücü olmayan kişiler için bire bir…
     Yürüyüşün sayılan faydaları bu şekilde sıralanmış. Daha kim bilir ne kadar faydaları vardır. Bu yukarıda sayılanları haftada 5 kez 30 dakika yürüyerek elde edebileceğimiz de açıklanmış sayfada. Tabi 30 dakika bazılarına az gelebilir. Osman hoca bazı yazılarında 10 bin adıma kadar çıkılabileceğini söylüyor. Bu kadarını bizler yapabilir miyiz bilmiyorum. Ama bizim gibi yaşı biraz ilerleyenler için haftada 5 kez 30 dakika olabilir diye düşünüyorum. Peki, bunları yazıyorsun da sen yapıyor musun derseniz, evet haftada 5 kez olmasa da yürümeye çalışıyorum. Her yürüyüşten geldiğimde de kendimi çok iyi hissediyorum. Tabii insanın kendini iyi hissetmesi önemli. Bu arada sağlık için yapılması gerekenleri ertelemenin sonradan nelere mal olduğunu artık insanlar çok daha iyi anlamaya başladı. Örneğin eskiden sigara bırakmak fazla değildi şimdi bakıyorum, sigara bırakma yarışı içinde olanları daha fazla görüyoruz. Bu da çok iyi bir gelişme…
     Sağlıklı olmanın en önemli noktası insanın yaşlılığında kötü duruma düşmesinin önlenmesidir. Çünkü sağlıklı yaşam, sağlıklı bir yaşlılık sürdürmemizi sağlayacaktır. Bunun örneklerini gördükçe, yani negatif örneklerini gördükçe insanlar daha bir dikkat etmeye başladılar gibi geliyor bana…
 

Yazarın Diğer Yazıları